Elfstedentocht 1997

Het weer: Elfstedentocht 1997, alweer 25 jaar geleden

Het is op 4 januari 2022 precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd geschaatst. Het was toen vanaf 20 december licht tot matig gaan vriezen.

Siberisch koud

De Elfstedenkoorts begon direct na de kerstdagen. In Friesland kwam het vanaf de nacht van 26 december in de meeste nachten tot strenge vorst, met in de nacht van 28 december -12,8 graden. Overdag vroor het licht tot matig. De nachten van 1, 2 en 3 januari 1997 deden er nog een flinke schep, bovenop met in de nacht van 2 januari in Leeuwarden een minimumtemperatuur van -16,8 graden en overdag een maximumtemperatuur van -9,4 graden. IJzig koud! Ik noemde het destijds Siberisch koud.

Henk Angenent winnaar Elfstedentocht 1997

Op 4 januari was het zover. De 15e Elfstedentocht was een feit. Henk Angenent werd de winnaar en Klasina Zeinstra won bij de vrouwen. Voor de toerrijders werd het een zware tocht. In de middag en avond stond er in het noorden van Friesland een krachtige noordooster met windstoten in kracht 8. De gevoelstemperatuur kwam deze dagen gemiddeld tussen de -10 en -15 graden uit en soms nog een aantal graden lager ook.

Finish op de Bonkevaart

Het was voor mij ook een enerverende dag als adviseur van het Elfstedenbestuur. Ik verzorgde de weerberichten voor de organisatie en natuurlijk diverse media, waaronder Omrop Fryslân TV en Radio. En ik reisde van Franeker naar Dokkum en terug naar Herbaijum waar ik toen woonde. Ik stond om 00.00 uur in de nacht bij de finish op de Bonkevaart. De laatste toerrijder heb ik zien binnenkomen. Wat een dag en wat een evenement om nooit te vergeten! Ik stond aan de wieg van deze tocht der tochten. En nu dus alweer 25 jaar geleden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2022

Geef een reactie