lente traag

Het weer: lente traag op gang

Sommige mensen kunnen niet wachten om dartelend de lente in te gaan. De daglichtlengte gaat met sprongen vooruit en op de laatste zondag van deze maand is het ineens pas na 20.00 uur donker. De natuur veert op en er gebeurt van alles op balkons, in tuinen en op de velden.

In 2022 kregen we met maart een serieuze lentemaand voorgeschoteld, met hoge temperaturen en nauwelijks neerslag. Maart 2022 was de zonnigste maartmaand sinds het begin van de metingen. Ditmaal is de 3e maand van het jaar heel anders op dreef. Na uitstroom van kou vanaf de poolstreek is het nog niet echt lekker opgewarmd. Op de weerkaarten zien we behoorlijk wat rumoer. Niet alleen is relatief koude lucht nog tamelijk dichtbij, ook lijkt de straalstroom in onze contreien te blijven hangen. Die straalstroom, een band met hoge windsnelheden op zo’n 8 kilometer hoogte, slingert in west-oost positie over ons heen.

Tamelijk wisselvallige periode

Het kan niet anders dan leiden tot een tamelijk wisselvallige periode. De aangevoerde lucht is nog steeds veelal aan de frisse of kille kant, waarbij de verschillen tussen de noordelijke en de zuidelijke provincies best groot kunnen zijn. Hoe dan ook, het voorjaar schuifelt naderbij. Er wacht mij een leuke tuinklus: al het beukenblad uit de vijver scheppen en zorgen dat het waterleven weer een mooie zomer voor de boeg heeft. De vorige eigenaren, we wonen hier pas een jaar, hebben een waadpak achtergelaten voor deze klus. Eens kijken of dat mij ook past. Foto volgt. Ooit.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie