ijssculpturen

Het weer vorstnachten en ijssculpturen

Dat wat in de wintermaanden nauwelijks lukt, lijkt de laatste decennia in het vroege voorjaar wel tot stand te komen; een noordelijke stroming. Niet zelden hebben we in maart of april enige tijd een koude noordelijke wind.

IJssculpturen

Terwijl menigeen de lente voelt lonken, moeten juist dan de winterjassen aan en is het ‘s nachts koud. Zo beleefden we eind maart 2013 een echt ijzige periode. Het waaide straf uit het oosten en ik stond met vrienden langs het Lauwersmeer. De combinatie van wind, lage temperaturen én een laag dauwpunt leidde ertoe dat opspattend water de prachtigste ijssculpturen veroorzaakte. Dik beijsde rietkragen en schollen met ijs sierden het water.

Killere lucht

Ook nu lijkt zo tegen het einde van de astronomische ‘hoogwinter’ de poolkou pas los te komen en zuidwaarts te bewegen. Het leidt ertoe dat de luchtdrukverdeling in Europa op de schop gaat en de wind bij ons enige tijd vanuit de noordelijke of (noord)oostelijke hoek gaat waaien. Niet dat daar gelijk een bult kou door aangevoerd wordt, wel wordt de lucht killer en is er meer ruimte voor opklaringen.

(Winterse) buien

In de nachten kan het licht vriezen en overdag is het 5 tot 9 graden. Het sturende hogedrukgebied ligt ergens tussen IJsland en Scandinavië. Op de momenten dat de wind noordoostelijk is, is de zon van de partij, bij een meer noordelijke wind kunnen (winterse) buien passeren. Ondertussen blijft de astronomische lente natuurlijk naderen. Ik liep over de stuwwal en zag ze alweer: de veldleeuweriken. Die zijn alvast teruggekeerd.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2023. Foto: ANP)

Geef een reactie