pestvogels

Het weer: voorzichtig koeler en pestvogels onderweg?

Mensen kunnen vastroesten, maar luchtdrukpatronen ook. Het is opvallend hoe standvastig de zuidelijke winden zijn. Nu heeft de herfst veel vaker patent op zuidelijke stromingen, maar het was de afgelopen tijd wel erg gortig.

De baan waarmee lucht onze kant opkwam was ook nog eens bijzonder lang; wij hebben geregeld lucht ontvangen vanuit Marokko en omgeving. Met al die warmte snap ik de nijlganzen in het park die de borst fier vooruit houden. Ze paraderen volgens mij inmiddels met hun 4e legsel van dit jaar rond. En geef ze eens ongelijk, er is nog genoeg warmte om van pulletje naar nijlgans te groeien.

Pestvogels uit Zweden

Ondertussen schuiven er ook wintergasten ons land in. In de laatste week van oktober verzamelden zich bijvoorbeeld steeds meer pestvogels in Zuid-Zweden, waarvan veel liefhebbers hopen dat ze in grote getalen in onze Nederlandse struiken neerstrijken. Het is een teken dat het seizoen toch echt vordert. Sowieso maakt de steeds lager staande zon het onvermijdelijk dat de temperaturen toch echt in daling gaan. Bovendien lijkt de wind meer zuidwest dan zuid te worden, waardoor wat killere lucht bijmengt.

We gaan dan ook een voorzichtige afkoeling in, naar middagwaarden zo tussen 14 en 17 graden, met daarbij af en toe een paar stevige buien. Ondertussen moet het gras nog steeds gemaaid worden, terwijl het in de zomer niet hoefde (totaal verdord). Ook vliegen er nog allerlei insecten rond en ik heb zelfs nog wespen bij mijn cola zien rondhangen.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 45 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie