zachte winter

Het weer: zachte winter?

Vorige week had ik het hier over de wintermeeting, het samenzijn van meteorologen, weeramateurs en weerliefhebbers om vooruit te blikken op het komende winterseizoen. Deze enerverende bijeenkomst is inmiddels geweest.

Het maken van een winterverwachting zit nog steeds in de experimentele hoek, maar is wel een serieuze en interessante zaak. Er zijn vele variabelen waarnaar wordt gekeken. Denk aan temperatuur van de oceanen, grootschalige circulatiepatronen, windpatronen in de stratosfeer en de opbouw van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond. Door al deze variabelen jarenlang te bestuderen, wordt een aantal gedreven meteorologen er steeds beter in om verbanden te zien. Zij het soms alleen statistische verbanden. Het draait allemaal om het verkrijgen van inzicht in de mondiale wisselwerkingen en de kettingreacties die bepaalde weer- of oceaanomstandigheden teweegbrengen. Dit is lang niet altijd duidelijk en er is veel nog uitermate onzeker of omstreden.

Meeste pijlen wijzen naar zachte winter

Ondanks de mitsen en maren wijzen de meeste pijlen naar een zachte winter. Vooral de sterke straalstroom, die gemakkelijk allemaal depressies over onze breedtegraad kan trekken, lijkt een belangrijk aandeel te hebben. Onzekere factoren blijven er absoluut. Zo is de al wekenlange winterkou in Scandinavië opvallend en wel degelijk een mogelijke bron van een kortstondige kou-uitbraak. Aandacht daarbij verdient ook het vroegtijdig dichtvriezen van het noorden van de Botnische Golf (tussen Finland en Zweden). Voor de komende dagen geldt bovendien dat het aan de kille tot koude kant is, met ’s middags veelal 3 tot 7 graden. Vorstnachten en winterse neerslag maken een gerede kans.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 48 2023. Foto: ANP) 

 

Geef een reactie