sneeuw

Het weer: dik pak sneeuw

Deze winter heeft de afgelopen weken in ons land regelmatig voor overlast gezorgd door gladheid, mist en niet te vergeten de ijzel in het weekend van 9 en 10 januari 2021. In het zuiden van Limburg lag een sneeuwdek. Het heuvelland ligt hoger en doet vaker goed mee als het om sneeuw en winterweer gaat.

Naar ik heb kunnen nagaan was het op 4 maart 2008 ook zo. In Nederland was het groen en konden we terugzien op een zeer zachte winter 2007/2008. Ik kreeg echter in de ochtend van 4 maart een melding over een sneeuwdek in het Zuid-Limburgse heuvelland. De melding kwam van Boscafé ‘t Hijgend Hert. Dat werd een lange rit om in de sneeuw te staan, vanuit Harlingen naar Vijlen. Vanuit Hilversum ging de satellietwagen met Burt Harmens voor montage en de live-uitzending van Piets Weer naar Vijlen. De cameraman Will Haenen kwam uit Beesel.

Van Friesland naar Limburg

De rit vanuit Friesland samen met Edo Zijlstra (regie) was niet alleen lang, maar ook groen. Aangekomen bij het Boscafé lag daar nog sneeuw, maar het was niet meer een gesloten sneeuwdek. Tijdens de live-uitzending bij SBS sneeuwde het flink. Het werd helemaal wit. En wij ook. We zijn diezelfde avond teruggereden naar Harlingen. Deze opname van het weerbericht en de uitzending blijft voor mij bijzonder. Het was de enige sneeuw van betekenis die ik die winter heb gezien in ons land.

En de huidige winter? Het kan nog van alles worden. Er is nog kans op een dik pak sneeuw, maar ook op flinke vorst!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2021, foto ANP

Geef een reactie