trui

Het weer: de trui kan aan

De 1e oktoberweek hadden mijn vriend en ik herfstvakantie. Wij wilden het er met onze camper nog even van nemen, voordat de kampeerauto enige tijd in de winterstalling verdwijnt. Het oorspronkelijke plan was Noord-Frankrijk, Pont-à-Mousson, aan de Moezel. Uiteindelijk werd Redange in Luxemburg onze zuidelijkste stop.

Frisse nachten

Ook hier was het goed toeven met schilderachtige heuvels en bossen. We waren in prettig gezelschap van collega-camperaars. De camperplaatsen stroomden al gauw vol. Onze heenreis ging via Limburg door Eifel en Ardennen, de terugreis via Aken en Mönchengladbach. Het was goed camperweer. In de heuvels waren de nachten frisjes met minimumtemperaturen rond 9 graden. ’s Middags was het alleen bij voldoende zonneschijn aangenaam: zo’n 20 graden. Ook zaten er 2 bewolkte dagen tussen en in Luxemburg ontwaakten wij een keer met mist. Tijdens die momenten was het kil en kon de trui weer eens aan. Dat was voor het laatst in april het geval…

Trui en winterjas

Nou, trui en ook winterjas verdringen deze week definitief mijn zomergarderobe. Dat zal wennen worden. Sinds lange tijd is het geen warmte, maar kilte die de weerberichten omkleedt. We bevinden ons zowaar in koude lucht, met als brongebied de Noordpool. Deze luchtsoort warmt in deze oktoberfase, met minder zonlicht, mondjesmaat op. De middagtemperatuur stokt bij 12 tot 14 graden. In de nachten kan de 1 vorst aan de grond van dit najaar voorkomen. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië brengt ons koude, droge wind tussen noordoost en zuidoost. Brrr! Maar dit betekent wel aardig wat zon en geen neerslag.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie