extreem warm

Het weer: 2020 was een extreem warm jaar

2020 is een zeer warm jaar geworden, met een flink warmteoverschot. Niet alleen in ons land, ook wereldwijd was het zeer warm.

Terugkijkend naar het weer van het afgelopen jaar valt als allereerste de relatieve warmte van de winter op. Die winter is op de 2e plaats terechtgekomen in de top 10 van de warmste winters. Zowel in januari als februari konden we elke dag een nieuw warmterecord bijschrijven. Van winterweer is eigenlijk geen sprake geweest. De winter die ik heb meegemaakt was dan ook niet hier, maar op de Weissensee tijdens de Alternatieve Elfstedentocht. Maar ook daar was het winterweer in de laatste week van januari sterk wisselend. Wij hebben wel fraaie opnamen kunnen maken voor Omroep MAX en Omrop Fryslân.

Niet op locatie

Normaal ben ik ook altijd tijdens het gehele carnaval in Eindhoven, maar vanwege het slechte weer ben ik op 24 februari heen en weer gereden, om de jaaronderscheiding van de PSV-carnavalsclub in ontvangst te nemen in Eindhoven. We hebben in Eindhoven nog de opnamen voor mijn weerbericht gemaakt en gemonteerd. In maart kwam Nederland in de ban van het coronavirus. Vanaf dat moment heb ik geen invulling kunnen geven aan het gebruikelijke locatiebezoek met het weerbericht voor MAX, zoals bij evenementen of op campings.

Het voorjaar bracht in april op 3 dagen een nieuw warmterecord. Mei daarentegen kwam in de nachten van 14 en 15 mei tot een nieuw kouderecord, met in De Bilt lichte vorst rond -1 graden. De zomer was zeer warm en is in het geheel op nummer 2 geëindigd in de top 10 van de warmste zomers sinds de start van de metingen in De Bilt in 1901.

Extreme hittegolf

Het meest extreme van de zomer van 2020 was de hittegolf van 5 tot en met 17 augustus, met een record van maar liefst 8 tropische dagen op een rij. De herfst die volgde kon door het KNMI als zonnig, te warm en aan de droge kant worden gekenmerkt. De maand december heeft voor te warm weer gezorgd, maar ook voor de nodige strooiacties door wat winterse omstandigheden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2021

Geef een reactie