Elfstedentocht

Het weer: die zware tocht van ’97

Het was 4 januari 2021 24 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd geschaatst. Het was voor mij een heel bijzondere dag. Ook een enerverende dag, die rond 04.30 uur begon.

Die dag was er regelmatig contact tussen enkele mensen van het bestuur over het weer. De weersverwachting was een flink koude dag met vooral een grote rol voor de sterke noordoostenwind. Die rol werd later in de middag en avond nog groter. De noordoostenwind nam in de middag niet af, zoals eerder werd verwacht. De wind nam juist toe en werd vooral later in de middag en begin van de avond sterker. De gemiddelde windsnelheid kwam die dag in Leeuwarden in eind kracht 5 terecht. De maximale windstoot was daar 61 km/u, oftewel in eind kracht 7. In het noordoosten van de provincie waaide het nog even meer, met een kracht 6 uit het noordoosten en windstoten in kracht 8.

Het was vanuit het zuidwesten van de provincie naar Dokkum toe dan ook een zwaar stuk schaatsen met meest wind tegen. Samen met temperaturen van -3 en -4 graden kwam de gevoelstemperatuur op deze dag gemiddeld tussen de -10 en -15 graden uit. Soms een paar graden lager. Verder was het overdag meest bewolkt, maar wel droog. Ik heb die dag heel veel radio voor Omrop Fryslân gedaan en ook voor RTV Noord. TV Fryslân was er, evenals SBS6. In de middag ben ik in Franeker, Bartlehiem en Dokkum geweest. De tijd vloog om. Later in de avond stond ik bij de finish aan de Bonkevaart. Ik vat deze tocht samen als zeer zwaar, vanwege de weersomstandigheden. Het wachten is op de volgende tocht der tochten.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2021

Geef een reactie