herfstvakantie

Herfstvakantie 2020: geen reisjes, wel mooie wandelingen

In sommige delen van Nederland begint na vandaag, 9 oktober 2020, de herfstvakantie. Een reis naar het buitenland zit er door de voortdurende coronacrisis vermoedelijk niet in, maar gelukkig is er in ons eigen land ook genoeg te beleven. Zo hebben de boswachters van Staatsbosbeheer de allermooiste boswandelingen voor u geselecteerd.

Favoriete van de boswachters

De boswachter kent het eigen natuurgebied op z’n duimpje. Zij weten alle mooie, bijzondere en fraaie plekken te vinden die u als bezoeker misschien niet zomaar tegenkomt. Om er zeker van te zijn dat u dit natuurschoon niet mist, biedt Staatsbosbeheer zogenoemde boswachterspaden aan. Al deze routes worden in het natuurgebied zelf met bewegwijzering aangeven.

Boswachterspad Groeneveld (6 kilometer)

In Baarn vindt u kasteel en landgoed Groeneveld. De natuur is hier goed bewaard gebleven en vaak honderden jaren oud. Wandel er langs de oude boomgaarden waar wel 20 verschillende soorten appels groeien en geniet van de vogeltjes die in de toppen van de bomen zitten. Volgens boswachter Paul Suurmond moet u de moestuin zeker niet overslaan, want dat is zijn favoriete gedeelte.

De natuur nabij landgoed GroeneveldBoswachterspad Bos en Heide (13,7 kilometer)

Wie iets langer wil wandelen kan dit mooi doen in het Brabantse Sint Anthonis. Boswachter Janneke de Groot op de site van Staatsbosbeheer: “In Sint Anthonis vind je een variatie aan landschappen. Droge en natte landschappen wisselen elkaar af. Wandel over de heidevelden, langs de natte graslanden en door het oude broekbos waar je bomen van meer dan 150 jaar oud ziet liggen.”

Sint Anthonis

Het heideveld bij Sint Anthonis eerder in het jaar.

Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo (5,7 kilometer)

In het Achterhoekse Ruurlo vindt u de Laarzenroute, die natuurlijk niet voor niets zo heet. het kan er flink modderig zijn, maar met het juiste schoeisel trotseert u deze modder wel. De natuur is hier heel divers. U vindt er heide, houtwallen, bos en landbouwgronden. De favoriete plek van boswachter Dirk van den Brink is de waterplas, waar u veel libellen kunt zien vliegen.

Kasteel Ruurlo

In Ruurlo vindt u ook een kasteel: Kasteel Rurlo.

Boswachterspad Erfgoedroute (15 kilometer)

Als u zin heeft in een iets langere wandeling dan kunt u ervoor kiezen om de mooie Erfgoedroute in het Drentse Norg te lopen. Deze route voert langs alle typisch Drentse landschappen én hunebedden. Deze hunebedden liggen hier vermoedelijk al meer dan 35.000 jaar en worden destijds waarschijnlijk gebruikt als grafkamer. Hoewel hunebedden ook in andere landen liggen, telt Drenthe veruit de meeste exemplaren.

hunebedden

Nabij Norg vindt u hunebedden.

Boswachterpad Mariapeel (5,4 kilometer)

In Limburg kunt u natuurgebied de peel verkennen door een wandeling over het Boswachterspad Mariapeel. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met dit Zuid-Nederlandse stuk natuur. “Van de echte Peelse natuur tot een wereld vol sporen uit het turfverleden, op dit boswachterspad beleef je de Peel in een notendop”, aldus boswachter Mirjam Wouters op de site van Staatsbosbeheer.

Mariapeel

In de Mariapeel kunt u prachtig wandelen.

Meer boswachterspaden vindt u op de website van Staatsbosbeheer.

(Bron: Staatsbosbeheer)

Geef een reactie