fruitvlieg

Fruitvlieg bedreigt voedselvoorraad vogels

De Suzuki-fruitvlieg is al bijna 4 jaar bezig met een opmars in Nederland. Het vliegje komt nu zo vaak voor dat de voedselvoorraad voor vogels in gevaar kan komen, meldt Nature Today. De fruitvlieg tast op steeds grotere schaal vruchten in de natuur aan waardoor de voedselvoorraad van vogels wordt bedreigd.

Suzuki-fruitvlieg

De soort komt oorspronkelijk voor in Azië, maar in 2008 raakte de soort geïntroduceerd in Noord-Amerika en in 2009 in Italië. Sindsdien rukt de soort snel op. In 2011 werd hij voor het eerst waargenomen in België, in Oostende. In 2012 en 2013 werd de soort ook in Nederland aangetroffen op diverse plaatsen.

De soort is een plaaginsect voor de fruitteelt. Met name de teelt van zachte fruiten als aardbeien, frambozen, kersen en druiven is erg gevoelig voor de suzuki-fruitvlieg.

Warme temperaturen

Vorige week liepen de temperaturen op tot een recordhoogte in ons land. Deze aanhoudend hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van de suzuki-fruitvlieg. De fruitvlieg ontwikkelt zich het snelst bij temperaturen van 28 °C. Boven de 30 °C loopt de ontwikkelingssnelheid snel terug. Ze leggen de meeste eieren bij temperaturen tussen de 18 en 22 °C.

Voedselvoorraad vogels

De suzuki-fruitvlieg is vooral berucht om het grote aantal plantensoorten waarop hij kan leven. Op veel plaatsen vindt men al aangetaste vruchten. Als de ontwikkeling van de suzuki-fruitvliegen zich blijft doorzetten kan dit grote gevolgen hebben voor veel dieren in de natuur. De vruchten worden door de fruitvlieg opgegeten en verrotten sneller dan normaal, waardoor er minder vruchten beschikbaar zijn voor andere beesten. Vanwege de beschikbaarheid van voedsel en de aanhoudend ideale weersomstandigheden kan de populatie dit jaar flink gaan uitgroeien. In de fruitteelt blijkt al dat suzuki-fruitvlieg in staat is om tientallen procenten van alle vruchten aan te tasten. Als dat ook in de natuur gebeurt dan kunnen er voedseltekorten ontstaan voor bijvoorbeeld vogels. De vruchten vormen een belangrijke voedselbron die gebruikt wordt om op te vetten voor de moeilijke winterperiode.

Fruitvliegjes bestrijden in huis

Ook in uw omgeving kunt u veel last hebben van fruitvliegjes. Wilt u weten hoe u af komt van de vliegjes in uw huis? MAX Vandaag schreef er eerder een artikel over met verschillende tips.

 

Geef een reactie