wegwerpplastic

EU doet wegwerpplastic in de ban

De kogel lijkt nu echt door de kerk in het Europees Parlement: er komt een verbod op werpwerpplastic. Het onderwerp staat al langere tijd op de agenda van het Europese bestuursorgaan, maar er is nu dan ook daadwerkelijk een beslissing genomen. Het akkoord moet nu alleen nog officieel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Verbod vanaf 2021

Als zowel de Europese Commissie en de Europese Raad het voorstel ondertekenen, dan betekent dit dat het verbod mogelijk al in 2021 in gaat. Vanaf dat jaar zijn de volgende plastic producten dan uit den boze:

  • Wattenstaafjes (uiteraard de variant met het plastic stokje)
  • bestek
  • rietjes
  • roerstokjes
  • ballonnenstokjes
  • ultralichte plastic zakjes
  • piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen

Plastic soep

Naast een verbod op deze producten, wil Brussel ook de producenten van dergelijke plastic producten laten meebetalen aan het opruimen ervan. Het belandt immers nog vaak in de natuur en de wateren, waardoor deze verontreinigd raken. In de EU alleen al bestaat 85 procent van het afval in de wateren uit rondzwervend plastic. In andere delen van de wereld is dit niet anders. Zo zijn er er in Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en in de Indische Oceaan enorme draaikolken te vinden die bestaan uit plastic afval. In de volksmond wordt dit fenomeen ook wel plastic soep genoemd.

Giftige stoffen

Zo’n plastic soep is erg gevaarlijk voor mens en dier, want het plastic neemt giftige stoffen uit de zee op. Als een zeedier dit inslikt, kunnen zij overlijden, waardoor de biodiversiteit in de zee afneemt. Als de dieren die plastic hebben gegeten wel blijven leven en vervolgens worden gevangen voor consumptie, kunnen mensen deze giftige stoffen ook binnenkrijgen.

(Bron: archief, NOS, EU, RTL Nieuws)

Geef een reactie