Bewust afval scheiden

Ruim 500 kilo afval per persoon. Dat is wat wij Nederlanders per jaar produceren. 51% daarvan scheiden we. Dat is niet slecht, maar het kan beter. Landen als Duitsland (65%) en Oostenrijk (62%) lopen op ons vooruit.

Milieubewust

Ondanks enkele beter presterende Eurolanden, scheiden we wel steeds meer afval. Glas, gft, papier en ook plastic gooit men apart weg. Het sorteren bespaart grondstoffen en energie. Om het scheiden te optimaliseren geeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een aantal tips. Zo zijn er kringloopwinkels die juist blij zijn met spullen als meubels, servies en boeken die u kwijt wilt. Ook kan de applicatie Recyclemanager voor uw mobiele telefoon handig zijn als u niet weet in welke bak uw afval thuishoort.

Boetes

Gemeentelijke controles op naleving van afvalscheiding worden steeds strenger. Elke kilo die níét naar de verbrandingsoven gaat, bespaart de gemeenschap 5 eurocent. Want hoe meer u scheidt, hoe meer de lokale grondstoffenheffing omlaag kan. Zo controleert bijvoorbeeld de gemeente Tilburg sinds vorig jaar afvalbakken van haar bewoners. Controleurs lopen voor de vuilniswagen uit en kijken in uw bak. U kunt een gele, oranje en rode kaart krijgen. Bij een rode kaart, haalt de gemeente uw afval niet meer op en riskeert u een boete.

Plastic Heroes

U kent ze vast wel, de plastic zakken met het oranje mannetje waar u plastic in kwijt kunt. Plastic Heroes is het inzamelsysteem van plastic verpakkingen. Het initiatief kwam vanuit het verpakkende bedrijfsleven, dat het plastic hergebruikt. Van het ingezamelde plastic worden ook nieuwe producten gemaakt zoals fleece-truien, kinderspeelgoed en autodashboards. Plastic Heroes werkt samen met de gemeentes, die de plastic zakken aan huis ophalen.

Geef een reactie

Reactie

    Joris Driepinter says:

    Het scheiden van afval is voor mij een bewuste en financiële keuze; alle plastic en blik gaat in de PMD-zak, de betere plastic bakjes gebruik ik om spulletjes, zoals schroeven in te bewaren… groen-afval en tuin-afval in de GFT-container, glas gaat naar mensen die er jam in doen of naar de glasbak… papier gaat in een doos en komen ze ophalen voor de voetbal-vereniging… dan blijft er zeer weinig afval over als restafval, waardoor ik maar twee keer per jaar de restafval-container aan de weg hoef te zetten, wat mij dus heel veel minder kost !

    Helaas zijn er nog veel mensen die niet bereid zijn een klein beetje mee te denken en hun afvalstromen vervuilen met restafval tussen het GFT en PMD, die partij kan dan afgekeurd worden en dat moet dus alsnog de vuilverbranding in, met alle onnodige kosten van dien, die wij uiteindelijk ook moeten betalen !