Bewust afval scheiden

Ruim 500 kilo afval per persoon. Dat is wat wij Nederlanders per jaar produceren. 51% daarvan scheiden we. Dat is niet slecht, maar het kan beter. Landen als Duitsland (65%) en Oostenrijk (62%) lopen op ons vooruit.

Milieubewust

Ondanks enkele beter presterende Eurolanden, scheiden we wel steeds meer afval. Glas, gft, papier en ook plastic gooit men apart weg. Het sorteren bespaart grondstoffen en energie. Om het scheiden te optimaliseren geeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een aantal tips. Zo zijn er kringloopwinkels die juist blij zijn met spullen als meubels, servies en boeken die u kwijt wilt. Ook kan de applicatie Recyclemanager voor uw mobiele telefoon handig zijn als u niet weet in welke bak uw afval thuishoort.

Boetes

Gemeentelijke controles op naleving van afvalscheiding worden steeds strenger. Elke kilo die níét naar de verbrandingsoven gaat, bespaart de gemeenschap 5 eurocent. Want hoe meer u scheidt, hoe meer de lokale grondstoffenheffing omlaag kan. Zo controleert bijvoorbeeld de gemeente Tilburg sinds vorig jaar afvalbakken van haar bewoners. Controleurs lopen voor de vuilniswagen uit en kijken in uw bak. U kunt een gele, oranje en rode kaart krijgen. Bij een rode kaart, haalt de gemeente uw afval niet meer op en riskeert u een boete.

Plastic Heroes

U kent ze vast wel, de plastic zakken met het oranje mannetje waar u plastic in kwijt kunt. Plastic Heroes is het inzamelsysteem van plastic verpakkingen. Het initiatief kwam vanuit het verpakkende bedrijfsleven, dat het plastic hergebruikt. Van het ingezamelde plastic worden ook nieuwe producten gemaakt zoals fleece-truien, kinderspeelgoed en autodashboards. Plastic Heroes werkt samen met de gemeentes, die de plastic zakken aan huis ophalen.

Geef een reactie