marathon-schaatsen

De 1e marathon op natuurijs van dit seizoen wordt gereden in Burgum

Woensdag 14 december 2022 gaat de boeken in als de dag waarop de 1e marathon op natuurijs van het seizoen wordt geschaatst. Het Friese Burgum heeft als 1e de baan op orde. Tot woensdagochtend was het spannend in welke plaats de marathon plaats zou vinden. Burgum en Noordlaren maakten de meeste kans, gevolgd door Haaksbergen en Nieuw-Buinen.

De marathon start om 18.30 uur, publiek is welkom

De marathon start om 18.30 uur met ongeveer 75 vrouwen. Zij schaatsen 70 rondjes van 400 meter. Om 19.30 uur starten ongeveer hetzelfde aantal mannen, maar zij zullen 100 rondjes schaatsen. Toeschouwers zijn welkom, al moeten daarvoor nog de nodige maatregelen genomen worden. Het is voor het eerst dat op deze locatie een marathon geschaatst wordt, maar er is genoeg ruimte om tribunes op te bouwen, zegt een woordvoerder van de KNSB tegen het ANP.

Marathon op ‘natuurijs’

Het wordt een marathon op natuurijs genoemd, maar het is niet op een plas of gracht. Het is een ondergespoten sintelbaan. Voor een marathon hierop, is een laag van 3 centimeter ijs nodig. Om op natuurlijk water te schaatsen, is minstens 5 centimeter ijs nodig om een volwassen man te kunnen dragen. Het is nog maar de vraag of we dat deze week ergens gaan bereiken.

Zelf checken of ijs dik genoeg is

Hoe kunt u zelf checken of het ijs in een gracht of plas dik genoeg is? IJsmeesters boren een klein gaatje in het ijs en meten zo hoe dik het ijs is. Volgens Theo Weterings van IJsclub Terheijden kan iedereen dat in principe doen, vertelt hij aan Omroep Brabant. Al spreekt ijsmeester Hans Uithoven van IJsclub Juliana dat wel tegen, bij dezelfde regionale omroep. “Misschien is een stuk in het midden van de plas pas later aangevroren. Bijvoorbeeld doordat het in de luwte ligt. Misschien is het ijs daar dan maar een centimeter of 2 dik. Hartstikke onbetrouwbaar dus.”

‘Wees niet bang voor krakend ijs’

Hoe is dan wel te meten of zichtbaar of het ijs dik genoeg is? Het ijs moet zo donker mogelijk zijn, het moet een bijna blauwige tint hebben. In het midden moet het juist kraakhelder zijn. En u hoeft niet bang te zijn voor krakend ijs, zeggen beide heren. Uithoven is zelfs banger voor ijs dat niet kraakt. Maar het blijft uitkijken. Ga niet alleen het ijs op en zorg dat u zich goed voorbereid.

De 1e marathon op natuurijs is vanavond live te zien bij de NOS. Vanaf 18.30 uur is de wedstrijd in Burgum te volgen via NOS.nl

(Bron: NOS, ANP, Omroep Brabant, archief. Foto: ANP)

Geef een reactie