Duur 06:28
Gepubliceerd op 10 februari 2021

Schaatsen uit het vet? Ga goed voorbereid het ijs op

Nu het al een paar dagen achter elkaar vriest is de kans groot dat er binnenkort weer geschaatst kan worden op natuurijs. Op sommige plekken is het zelfs al zo ver. Bent u van plan de schaatsen ook uit het vet te halen? Een goede voorbereiding lijkt dit jaar belangrijker dan ooit.

Het ijs op

Het is alweer een paar jaar geleden dat het ijs op de Nederlandse natuurijsbanen, sloten en plassen dik genoeg was om per schaats bereden te worden. Dit weekend (13 en 14 februari 2021) lijkt het op veel plaatsen wederom te kunnen en sommige natuurijsbanen zijn zelfs al open. Controleer voordat u van huis gaat of er nog wel schaatsers worden toegelaten op de plek waar u wilt gaan schaatsen toegankelijk is. Er wordt veel schaatsdrukte verwacht, waardoor natuurgebieden mogelijk worden gesloten.

Goed voorbereid

Goed nieuws voor veel schaatsliefhebbers, maar het is wel verstandig om niet zomaar het ijs op te stappen. Het Rode Kruis raadt mensen aan om extra uit te kijken voor onderkoelingsverschijnselen, omdat het nu buiten relatief koud is. Ook waarschuwt de hulporganisatie voor lichamelijk leed dat kan ontstaan na een valpartij. Zo kan er iemand dan per ongeluk over uw hand heen rijden, kan er hoofdletsel ontstaan of een botbreuk.

Tegen onderkoeling

Nu de druk op de zorg zo groot is door de aanhoudende coronacrisis, is het nog belangrijker om de kans op dergelijke problemen te voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat u zich warm genoeg aankleedt, om zo onderkoeling minder kans te geven. Extra kleding meenemen kan geen overbodige luxe zijn, omdat kleding na een valpartij mogelijk nat wordt. Natte kleding en kou zijn geen goede combinatie en kan onderkoeling in de hand werken. Volgens het Rode Kruis is dit vooral bij oudere mensen en kinderen het geval.

Als u het idee heeft dat u toch onderkoeld raakt, of u ziet het bij iemand anders gebeuren, dan doet u er goed aan om een warmere plek op te zoeken. Bel 112 als de situatie verslechtert.

Letsel voorkomen

Uiteraard is een valpartij niet geheel te voorkomen, maar u kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen die de val misschien minder hevig maken. Draag bijvoorbeeld altijd handschoenen. Als u vaak op een ijsbaan schaatst weet u dat dat dit verplicht is om handletsel minder kans te geven. Het dragen van een helm is een preventieve maatregel tegen ernstig hoofdletsel.

Door het ijs zakken

Uiteraard is het ook belangrijk om de kans dat u door het ijs zakt zo klein mogelijk te houden. Om dit te voorkomen adviseert de Reddingsbrigade om niet zomaar op dichtgevroren open water te gaan schaatsen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn. “Bij voorkeur wordt eerst geschaatst op de lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot”, schrijft de organisatie op de eigen website. Op die plekken vindt er deskundige controle plaats en heet u meer zekerheid dat het ijs in tact blijft.

Tips van Reddingsbrigade

Wat u moet doen als u toch door het ijs zakt? Kees Buis van Reddingsbrigade IJmuiden legt het uit in Tijd voor MAX van 10 februari 2021. Het fragment kunt u bovenaan dit artikel terugkijken. Op de site van Reddingsbrigade Nederland vindt u ook veel handige adviezen over dit onderwerp.

(Bron: Rode Kruis, Reddingsbrigade Nederland, Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer