Even echt winters in Nederland

De eerste strenge vorst van deze winter is een feit. In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 januari 2017 is de temperatuur flink onderuit gegaan. Ook waarschuwt het KNMI voor gladheid door sneeuw of ijzel.

Strenge vorst

Op de voormalige vliegbasis Twenthe, bij Enschede, zakte het kwik afgelopen nacht naar min 10,2 graden. Daarmee is het de eerste strenge vorst van deze winter , melden MeteoGroup en Weeronline. Meteorologen spreken van strenge vorst als de temperatuur beneden de min 10 graden uitkomt. Vandaag blijft het de hele dag vriezen. In Groningen wordt het naar verwachting niet warmer dan min 4 graden.

IJzel

Het KNMI heeft voor de nacht van vrijdag op zaterdag code oranje afgegeven voor het hele land. Er is grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel die vanuit het westen over het land trekt. In eerste instantie begint de neerslag als lichte sneeuw. In de loop van de nacht en overdag wordt de kans op ijzel groot. Eerst in het westen, later ook in het midden en zuidoosten van het land. Zaterdag overdag verdwijnt de winterse neerslag langzaam vanuit het westen. Het oosten en zuidoosten kunnen tot in de avond te maken houden met sneeuw en/of ijzel.

winters

IJskoorts

De ijsmeesters van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren zijn ondertussen hard aan het werk om zo snel mogelijk een ijsvloer te leggen. Door met een giertank rondjes te rijden probeert de ijsvereniging met laagjes ijs de ijsvloer op te bouwen. Als alles meezit kan dan de eerste marathon op natuurijs wellicht al snel verreden worden. Vandaag zit dat er nog niet in, want daarvoor is een ijsdikte nodig van minimaal 3 centimeter en zo dik is het ijs nu nog niet. Het heeft wel hard genoeg gevroren dat er kan worden geschaatst op ijsbanen door heel Nederland. Onder meer in Noordlaren, Haaksbergen, Doetinchem, Doorn en De Lier kunnen liefhebbers de ijzers onderbinden.

winters

(Bron: ANP, KNMI)

Geef een reactie