Duur 02:10
Gepubliceerd op 18 januari 2017

Eerste marathon op natuurijs in Noordlaren

De eerste marathon op natuurijs is een feit. De primeur is voor Noordlaren, waar de wedstrijd om 10.00 uur van start is gegaan voor de vrouwen. De mannen volgen om 11.00 uur met hun 125 ronden.

Winst voor Lisa van der Geest

Lisa van der Geest heeft woensdag 18 januari 2017 in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen gewonnen. In een sprint versloeg ze Emma Engbers die tweede werd. Topfavoriete Irene Schouten eindigde door een fout in de laatste bocht als derde in een race van 80 ronden van 333 meter.

Haaksbergen grijpt naast primeur

De primeur ging voorbij aan Haaksbergen, dat in de traditionele strijd om de organisatie van de eerste marathon op natuurijs aanvankelijk de beste papieren had. Coördinator marathon Willem Hut van de KNSB mat dinsdag 17 januari 2017 bij een inspectie echter niet de minimaal vereiste dikte van 3 centimeter en moest de ijsclub van het Overijsselse dorp teleurstellen.

10 graden vorst

Ook Arnhem, dat zich in de strijd had gemengd, viel af. Het had in Gelderland niet hard genoeg gevroren, waardoor de ijsvloer op de baan van de verenigingen STG RijnIJssel en Thialf te dun was. De hoop was daarna gevestigd op Noordlaren, omdat in Groningen het kwik de afgelopen nacht wel de 10 graden onder nul had aangetikt.

Overwerk

De strijd om de organisatie van de eerste marathon op natuurijs leidt jaarlijks tot overwerk bij de ijsclubs, die met man en macht dag en nacht doorwerken een ijsvloer van de juiste dikte te kweken. Vanaf 2000 won Haaksbergen het vaakst, 5 keer. Het Drentse Veenoord viel 4 keer de eer ten deel. Noordlaren is nu ook voor de vierde keer de eerste.

Schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen had vorig jaar de primeur. De wedstrijd werd op 19 januari verreden en gewonnen door Gary Hekman bij de mannen en Irene Schouten bij de vrouwen.

Update

Simon Schouten is de mannelijke winnaar geworden van de marathon op natuurijs inNoordlaren. Hij legde de 125 ronden van 333 meter het snelst af voor Robert Post en Sjoerd den Hertog. 9 man hadden een rondje gepakt op het peloton en maakten onder elkaar uit wie de wedstrijd zou winnen.

Het blijft vooralsnog bij 1 marathon op natuurijs deze winter. De schaatsbond KNSB heeft besloten dat er donderdag 19 januari 2017 geen wedstrijd op de natuurijsbaan van Haaksbergen plaatsvindt. De dooi is ingetreden, waardoor nu al brokken ijs van de bodem loslaten. “En aangezien er voor komende nacht geen strenge vorst wordt verwacht, zal de situatie waarschijnlijk niet verbeteren. Met losse brokken ijs gaan we geen risico’s nemen”, meldde een woordvoerder van de KNSB.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer