77 van de 90 keurmerken geschrapt

De laatste jaren zijn er steeds meer keurmerken op voedsel gekomen. Consumenten kunnen door de bomen het bos niet meer zien en verliezen hierdoor het overzicht en het vertrouwen in keurmerken. Tijd om in te grijpen vond het ministerie van Economische zaken en van de 90 keurmerken die er waren, blijven er 13 over.

Keurmerken getoetst

Om een einde te maken aan de wildgroei van het aantal keurmerken heeft voorlichtingsinstantie Milieu Centraal voor het ministerie van Economische Zaken de bestaande keurmerken getoetst naar het duurzaamheidsniveau, de transparantie en hoe goed de toekenning van de merken en logo’s wordt gecontroleerd. Slechts 13 van de 90 keurmerken kwamen die toets door.

Transparant en betrouwbaar

Door de nieuwe ordening kunnen mensen beter beoordelen hoe transparant en betrouwbaar een keurmerk is. Ook bedrijven kunnen de ordening gebruiken bij de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel. De nieuwe 13 keurmerken zijn sinds zaterdag 15 oktober 2016 te vinden op keurmerkenwijzer.nl. Het gaat onder meer om Beter Leven, Demeter, EKO en Fairtrade. 2 van de 13 zijn buitenlandse merken, 1 uit Duitsland (Naturland biologische vis) en 1 uit Zweden (KRAV).

Samenwerken

Milieu Centraal pleit voor meer samenwerking tussen bedrijven. “Het zou mooi zijn wanneer bedrijven en organisaties meer samenwerken en zich vaker aansluiten bij de top van de keurmerken, voordat ze een nieuw beeldmerk in het leven roepen. Een grote bekendheid van de topkeurmerken is hierbij van belang”, zegt Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal.

(Bron: ANP)

Geef een reactie