Man bekijkt lp. Lp's en cd's worden steeds populairder. Kunt u uw oude collectie verkopen?

Lp’s en cd’s winnen weer aan populariteit: hoe kunt u uw oude collecties verkopen?

De meeste mensen luisteren tegenwoordig digitaal naar muziek. Toch is er zeker nog een markt voor lp’s en cd’s. Maar wat kunt u het beste doen met uw oude collecties waar u niet meer naar luistert: weggooien of verkopen?

Marktaandeel

Digitale streamingsdiensten hebben de muziekmarkt voor een groot deel overgenomen. Het marktaandeel van streamingsdiensten bedraagt in 2023 in Nederland maar liefst 80 procent. Ter vergelijking, het marktaandeel van lp’s is 13 procent en dat van cd’s slechts 5 procent. Pas sinds 2015 is de digitale muziekmarkt in Nederland groter dan de fysieke. In korte tijd heeft het de markt bijna volledig overgenomen. Desondanks blijft er genoeg vraag naar cd’s en lp’s. Zeker de lp wint de laatste jaren weer aan populariteit. Doordat lp’s steeds duurder worden, zijn cd’s ook aan een opmars bezig.

Waarom zijn lp’s (en cd’s) ineens weer populair?

Lp’s zijn de afgelopen jaren ineens weer helemaal in, vooral onder jongeren. In mindere mate geldt dat ook voor cd’s. Dit komt doordat mensen toch graag een fysieke verzameling hebben, iets tastbaars, in plaats van alleen digitale muziek. Veel liefhebbers van fysieke muziek vinden het ook leuk om moeite te doen voor deze verzameling. Ze struinen platenzaken en rommelmarkten af, op zoek naar die ene missende plaat in hun collectie. Op deze plekken ontmoeten zij andere muziekliefhebbers met dezelfde passie, wat hen een verbindend gevoel geeft. Ook zijn er mensen die vanwege de hogere geluidskwaliteit liever naar fysieke dan digitale muziek luisteren.

compact disc
Lees ook: De compact disc, één van de belangrijkste uitvindingen van Philips

Wat te doen met uw oude collectie?

Misschien heeft u nog kasten of bakken vol cd’s of lp’s staan, maar luistert u er nooit naar. In plaats van ze weg te gooien, kunt u ze ook verkopen. Zeker lp’s kunnen in sommige gevallen een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Vooral als u in het bezit bent van zeldzame platen. De marktwaarde van de meeste cd’s ligt wat lager, maar de verwachting is dat dit in de toekomst ook gaat stijgen. Als ze niet in de weg liggen, kan het dus de moeite lonen om ze nog even in de kast te laten liggen. U kunt er natuurlijk ook een ander blij mee maken, of ze toch voor een lager bedrag verkopen.

Waar kan ik mijn lp’s en cd’s verkopen?

Er zijn verschillende plekken waar u uw platen of albums kunt verkopen. Bijvoorbeeld op een rommelmarkt, zoals op Koningsdag. U kunt ook een platenzaak, cd-winkel of particuliere handelaar benaderen met de vraag of zij interesse hebben in uw collectie. Er bestaan bovendien websites die zich speciaal richten op de handel van cd’s of lp’s. Vinylio is in Nederland de grootste voor lp’s. Discogs is wereldwijd 1 van de grootste op het gebied van cd’s. Let er wel op dat deze bedrijven een verkoopcommissie van respectievelijk 8 en 9 procent pakken over uw verkopen. U kunt uw platen en compact discs natuurlijk ook aanbieden op een algemeen verkoopplatform zoals Marktplaats, of op een veilingplatform als Catawiki. Via laatstgenoemde kunt u alleen ‘bijzondere objecten’ verkopen. Experts bepalen of uw item hiervoor in aanmerking komt.

Bent u een groot platenliefhebber? Op 20 april 2024 is het Record Store Day. Dit jaar is Within Temptation in Nederland de ambassadeur van dit wereldwijde muziekevenement. Het jaarlijkse evenement vindt sinds 2008 plaats in Amerika en sinds 2010 in Nederland. Bekijk hier het dagprogramma van uw lokale platenzaak op deze dag.

(Bron: Kassa, EenVandaag, TuneCore, NVPI, RSD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie