lp cd

Van fruitschaal tot vogelverschrikker: dit kunt u maken van oude lp’s en cd’s

Draait u nog wel eens een plaatje? Of zit u met een hele stapel ongebruikte cd’s en/of lp’s? Die hoeft u helemaal niet weg te gooien, want er valt nog genoeg van te maken. Wij helpen u op weg met de volgende tips.

Hoe vaak draait u nog cd’s of lp’s?

Retroartikelen als cd’s en lp’s zijn nog altijd populair, maar streamingsdiensten hebben hun functie eigenlijk overgenomen. En als u door de jaren heen veel cd’s en lp’s heeft gekocht: hoeveel daarvan draait u nog wel eens? Het vinyl van lp’s kan echter nog een 2e leven krijgen, in verschillende vormen. Als u een lp in de oven opwarmt, wordt het vinyl kneedbaar. Dan kunt u bijvoorbeeld fruitschalen of sieraden maken, zoals in deze video te zien is. Kijk wel goed uit en zorg voor een deugdelijke ventilatie, want bij dit proces kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Van lp’s tot lampenkappen, wijnfleshouders of tassen

En zo kunt u nog wel meer kanten op met opgewarmde lp’s. Als u ze buigt en naar binnen toe plooit, kunt u er lampenkappen of vogelvoerbakjes van maken. Vouw een lp door de helft en u kunt deze aan de muur bevestigen, als postvakje of als wijnfleshouder bijvoorbeeld. En als u er een analoge klok van wilt maken, hoeft u alleen maar wijzers toe te voegen. Aan de vorm van de lp hoeft u niets te veranderen. Nogmaals: zorg wel dat u dit op een verantwoorde manier doet.

En wat dacht u van de kartonnen lp-hoezen? Die kunt u nog een 2e leven geven, als een verjaardagsslinger of versiering van uw boekenkast bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er tassen en portemonnees te koop, die van oude lp-hoezen zijn gemaakt. Als u een beetje handig bent, kunt u zelf met plakplastic aan de slag om uw tas een muzikaal tintje te geven.

Van cd’s tot fotolijstjes, vogelverschrikkers of meubilair

En hoe zit het met cd’s? Als u die niet meer draait, kunt u ze ook voor veel meer dingen gebruiken. Zo hebben cd’s de ideale vorm om als onderzetters voor uw drinkglazen of als lijstjes voor kleine foto’s te fungeren. U kunt ook een slinger maken met de schijfjes, die het zonlicht weerkaatsen en zo voor verrassende lichteffecten zorgen. Deze kunt u binnenshuis ophangen om extra sfeer te creëren óf buiten als vogelverschrikker gebruiken.

Een in kleine stukjes uiteengevallen cd kunt u ook nog hergebruiken, al vergt dat iets meer knutselwerk. Denk hierbij aan een mozaïek-laag, waarmee u bijvoorbeeld spiegels of fotolijsten kunt versieren. Tot slot zijn er bedrijven die het helemaal groot aanpakken en meubels maken van oude cd’s. Met andere woorden: denk gerust een 2e keer na als u overweegt om oude lp’s en cd’s weg te gooien. Het is zonde als ze uiteindelijk in de verbrandingsoven eindigen, want er valt nog genoeg moois van te maken.

(Bron: RTL Nieuws, School TV, Pinterest, Creativo Nederland, TV Limburg.be, Duurzaam ondernemen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Adriaan K says:

  Voordat je van een LP lampenkappen en/of andere goedbedoelde rotzooi maakt …check dan eerst even of de LP er nog goed uitziet, nog te draaien is en zo ja controleer dan op b.v. Discogs wat de waarde ervan is. Het zou zonde zijn van de LP en/of je portemonnee als je een waardevolle LP vervormd tot een waardeloze wc-borstelhouder…

   MAX Vandaag says:

   Beste Adriaan K, bedankt voor uw reactie. Of het rotzooi is, zijn de meningen over verdeeld. Maar u heeft zeker een goed punt. Wij hebben ook van veel platen de waarde op een rij staan: https://www.maxvandaag.nl/zoeken/plaatwaarde

  Hanns says:

  Ik draai ze nog heerlijk, sommige meer dan anderen, heb er teveel, zowel LP als CD om ze te vernietigen voor, in mijn ogen, onzin

  Emely says:

  Ik heb nog veel LP’s en singles / EP’s uut de 60’s en 70’s, ik draai ze niet want ik heb geen platenspeler, maar ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen ze ”toe te takelen”. De waarde is in mijn hart, een plaat was echt duur vroeger, ik kocht nooit zo maar een plaat. En ja, ik snap dat het niet verplicht is een fruitschaal te maken van een plaat, kwestie van smaak.