kabinet

Zalm: ‘geen nieuw kabinet voor Prinsjesdag’

Volgens informateur Gerrit Zalm is het niet aannemelijk dat er voor Prinsjesdag, dinsdag 19 september 2017, een nieuw kabinet is. Dit laat hij weten in een brief aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib.

Geen akkoord voor Prinsjesdag

Hoewel het nog steeds wel de goede kant op lijkt te gaan met de formatie van een nieuw kabinet, noemt Zalm het in zijn brief niet aannemelijk dat er voor de derde dinsdag van september al een nieuwe regering is. Dit heeft vooral te maken met financiën. De plannen op dit gebied moeten nog doorberekend worden door Het Centraal Planbureau en dat kost minstens 1 week. Hierna kan het zo zijn dat er wijzigingen doorgevoerd moeten worden, zodat het allemaal nog langer duurt.

Nieuw record?

Op 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamer-verkiezingen. Sindsdien wordt er in wisselende samenstelling geprobeerd om tot een regeerakkoord te komen. Op zaterdag 2 september doen de partijen hier 158 dagen over, net zo lang als het kabinet-Den Uyl in 1973. De langste regeeronderhandelingen ooit staan op naam van het kabinet-Van Agt. In 1977 wordt er maar liefst 208 dagen gepraat voordat de partijen het eens zijn.

(Bron: Het Parool, NOS, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Wat is in hemelsnaam de zin van een artikel waarin valt te lezen dat informateur en onderhandelaars een record vestigen en dat Zalm een vermoeden heeft? Hoe het ook zij; Niks loonsverhoging! Niks eigen risico verlaging! Niks sociale streepje betaalbare woningbouw! Niks méér handen aan welk bed ook. Niks structurele verbeteringen bij de politie laat staan de brandweer! Niks meer waardering voor onderwijs! Medisch ethische kwesties? Ja? Hoezo? Voltooid leven? Nou… als ’t niet te veel kost dannuh… Af en toe heb ik beelden voor ogen, toékomstbeelden. Segers op landbouw, Pechtold op buitenlandse zaken, Buma op de binnenlandse en Rutte? Rutte op hol!