Ministers

2 ministers aan het roer bij Volksgezondheid, Justitie en Onderwijs

De ministeries van Onderwijs, Justitie en Volksgezondheid worden in de komende kabinetsperiode elk bestuurd door 2 ministers. Dit is voor het eerste in de parlementaire geschiedenis van Nederland.

Dubbele posten

Hoewel het nog niet volledig duidelijk is wat de ‘duoministers’ precies gaan doen, is al wel bekend gemaakt dat één minister op Justitie zich gaat bezighouden met politie en justitie. De ander gaat zich ontfermen over de rechtsstaat. Bij Volksgezondheid gaat de ene minister zich buigen over ziekenhuiszorg, terwijl de ander langdurige zorg onder zijn of haar hoede neemt. Bij het departement Onderwijs komt er 1 minister voor primair en voortgezet onderwijs en 1 die het hoger onderwijs als focusgebied krijgt.

Minister van Landbouw

In totaal zullen er naar alle waarschijnlijkheid 16 ministers komen, waaronder 1 die verantwoordelijk wordt voor landbouw. Dit is een grote wens van het CDA.

Minister van Klimaat

Volgens het Algemeen Dagblad krijgt het ministerie van Economische Zaken er een extra taak bij; de minister die deze post toegewezen krijgt is de komende regeerperiode ook de minister van Klimaat. Dat er een minister komt die zich hier mee bezighoudt, is iets wat D66 graag wil.

Ook een voor Familiezaken?

Of er ook een minister van Familiezaken komt, is nog onduidelijk. De ChristenUnie ziet dit wel graag gebeuren.

Meer over het regeerakkoord

Wilt u meer lezen over de besluiten van het aankomende kabinet? Lees dan ons artikel met daarin wat belangrijke punten uit het nieuwe regeerakkoord.

(Bron: ANP, Algemeen Dagblad, NOS)

Geef een antwoord

Reacties (5)

 1. oosterwijck says:

  Hoe moeten al die VVD’ers anders aan een baantje worden geholpen? … Of zou het eigen kennis zijn ? … Dat er waarschijnlijk weer een stuk of 7 VVD’ers moeten aftreden vanwege fraude en andere onregelmatigheden? Dan is het wel zeker zo makkelijk, dan zitten al die ministeries niet zonder, als het zo ver is.

 2. Daily says:

  Tja een kind met een waterhoofd wordt het zo langzamerhand. Zo komen er wel steeds minder “gewone mensen” heer Rutte. Of is dat juist de bedoeling van en voor de VVDers. Wat bedoelt hij eigenlijk met gewone mensen? Is hij geen gewoon mens? Wat is hij dan?

 3. opawinkel says:

  2 kapiteins op een schip kan niet en bestaat ook niet dus dit is gedoemd om te mislukken

 4. Hanneman says:

  Het zou er niet toe moeten doen maar ik wil om te beginnen mijn afgrijzen over de bij dit artikel gebruikte foto kenbaar maken. De triomf in de gezichtsuitdrukking van de grootmeester ervaar ik als onnodig kwetsend. Het is allemaal al erg genoeg! Maar goed. De inhoud. Tja, het qua ministers dubbel bezetten van onderwijs, justitie en volksgezondheid doet vermoeden dat men van de afgelopen jaren VVD aan die roeren lessen heeft geleerd. Toch denk ik niet echt dat dat zo is. Ik denk dat de al reeds genomen maatregelen en “geregelde” bezuinigingen niet zullen worden teruggedraaid. Ik denk dat dat érger wordt. Véél erger. Dus, hoewel twee ministers op justitie neem ik niet aan dat zich in de personeelsbezetting of hun wagenpark, materieel,accomodatie van de politie wonderlijke verbeteringen zullen aandienen. Ik meen wel gehoord te hebben dat men van zinne is aan politiecorpsen een keurmerk publieksvriendelijk uit te reiken. Ben geen jurist maar toch van mening dat het met de rechtsstaat zo slecht is gesteld dat daar nog geen tien ministers helpen. Welke kleine man of vrouw durft het nog aan zijn of haar recht te halen? Waarom nog aangifte doen? Het zal er ook een moeten zijn die strakjes politieke acties van bij voorbeeld het FVD als ondermijnend voor de rechtsstaat moet duiden. Komt het FVD mooi in de problemen, we weten hoe het de PVV vergaat. Helemaal niet gerust over dubbele bezetting op volksgezondheid en die scheiding tussen hun “taken” roept vragen op. Ga ik hier nu niet stellen, moet ook nog eten maar let maar op. Dat betekent iets en is waarschijnlijk niet best voor beide velden. Twee stuks onderwijs. Geen idee van wat dat worden gaat maar we zullen het zien. En dankzij al deze duo’s dus geen minister van Landbouw. Jammer voor Sybrand. Weet trouwens niet of dan veeteelt ook onder dat ministerie zou vallen. Als dat wel zo is, Sybrand, dan geen nood. Er zit economisch zo veel in de pot met al die opnieuw te bouwen en uit te breiden megastallen. U weet, er zijn er nogal wat in de fik gegaan en met hen vele miljoenen kippen, varkens en wat niet al. Dat moet allemaal terugverdiend om daarna uit te breiden want da’s poen. Dat wil Mark. Het zal wel iets van economische zaken worden. Op een klimaatminister ga ik niet in. Een minister uit dit kabinet die iets voortvarends gaat doen aan de groeiende klimaatproblemen? Het spijt me, ik kan er niets mee. Want voor de echie gaat dat heel veel geld kosten. En dat wil Mark niet. Een minister voor familiezaken? Een departement voor gezins én familiezaken? En welke minister stellen onze liefhebbende naasten voor waar het individuen betreft? Wie het weet mag het zeggen. Zal mij benieuwen hoe het ons zal vergaan als straks in de werkelijkheid de conservatief rechtse trein voortdendert, met dubbele machinistbezetting.

 5. Karel56 says:

  Blijkbaar heeft men, tijdens het stemmen in het stemhokje niet het juiste vakje aangekruist … en dan krijg je dit !
  Het ergste is dat de burger ….. WIJ …. dit allemaal gaan betalen.
  De oudere en de mensen die het al niet breed hebben gaan hier voor opdraaien