YouTube-les en Swipe-gym op gratis Grijs en Wijs Mediafestival

Van 8 tot en met 15 november 2019 is het de Week van de Mediawijsheid. Het gebruik van media wordt steeds gewoner, ook voor 50-plussers. Maar wat is er allemaal mogelijk op het internet? En hoe kunnen apps en andere digitale tools ons leven gemakkelijker maken? Die vragen worden beantwoord tijdens het Grijs en Wijs Mediafestival.

De technologische vooruitgang gaat zo snel dat het maar lastig is bij te houden. Zeker wanneer u niet bent opgegroeid met bijvoorbeeld een mobiele telefoon en alles wat het web te bieden heeft. Termen die onder de jeugd heel normaal zijn, worden soms helemaal niet begrepen door ouders en grootouders. Weet u bijvoorbeeld wat ‘snappen’ is? Of wat er wordt bedoeld met ‘Insta’?

Digitalisering

Ondanks dat steeds meer zaken online gebeuren, is er nog altijd een relatief grote groep 55-plusers die niet digitaal vaardig is. Dat blijkt uit onderzoek door Netwerk Mediawijsheid, Universiteit Twente, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds. Het is belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen. Volgens Jan Slagter, ambassadeur van Netwerk Mediawijsheid, digitaliseert de samenleving en vraagt het om andere vaardigheden en kennis om mee te blijven doen. “De digitalisering biedt ook kansen om zo nog beter in contact te staan met familie, vrienden en bekenden. Digitaal vaardige ouderen zijn minder eenzaam, onafhankelijker en hebben zelf de regie.”

Leren over de digitale wereld

Wie wijzer wil worden op het gebied van moderne media, doet er goed aan het Grijs en Wijs Mediafestival te bezoeken. Tijdens dit festival in Beeld en Geluid in Hilversum, doen het Netwerk Mediawijsheid samen met het Nationaal Ouderenfonds, de Bibliotheek, SeniorWeb, Stichting Digisterker, VodafoneZiggo en Samsung er alles aan om bezoekers te laten ervaren hoe digitale media het leven kunnen verrijken.

YouTube-les

Misschien weet u wel wat YouTube is en misschien kijkt u zelfs af en toe een video via dit medium. Maar weet u ook wat u allemaal op deze site kunt doen? Bekende Youtuber en regisseur Peter de Harder ofwel ‘Petrus’, vertelt alles wat u wilt weten over YouTube en over zijn carrière op dit sociale medium. Verder geeft hij u tips over het opzetten van een YouTube kanaal en beantwoordt hij vragen van het publiek.

Swipe-Gym met Olga Commandeur

Wat is een app-vinger? En belangrijker, hoe komt u ervan af? Sportleraar Olga Commandeur laat zien hoe u afkomt van kwaaltjes die veroorzaakt kunnen worden door veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon. Ook laat zij zien hoe apps en andere functies op uw telefoon u kunnen helpen fit te blijven.

Bekende Nederlanders in gesprek over mediawijsheid

Marijke Helwegen, Rob Mes, Olga Commandeur en Peter de Harder gaan onder leiding van oud-presentatrice en journaliste Marga van Praag in gesprek over het thema van de Week van de Mediawijsheid: Aan of uit? Ook vertelt Marga van Praag u over de Nederlandse mediageschiedenis, laat zij u zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de televisie en vertelt zij over de bijzondere momenten in haar carrière in de mediawereld.

Stel al uw technische en digitale vragen

Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung leren u Skypen in het Welkom Online Café. Heeft u andere vragen over uw mobiel, tablet of computer? Op 9 november zitten de vrijwilligers van SeniorWeb voor u klaar met antwoorden en leren zij u via een interactief videoprogramma de, soms complexe, wereld van media beter begrijpen.

Test uw kennis over de online wereld

Ook organiseren Word Digisterker en de Bibliotheek de Word Digisterker Quiz. Hierbij kunt u uw kennis over de online wereld testen.

Het Grijs en Wijs Mediafestival wordt gehouden op zaterdag 9 november in Beeld en Geluid in Hilversum. Van 10 tot 14 uur wordt er van alles georganiseerd om u te helpen bij het vinden van uw weg in de digitale wereld. Zo zijn er workshops, presentaties en kunt u al uw vragen stellen aan deskundigen. Het festival is toegankelijk voor jong en oud en gratis te bezoeken. Kaarten kunt u via deze link bestellen.

Lees ook: digitips

(Bron: Week van de Mediawijsheid)

Geef een reactie