vloggen ouderen

50-plussers ‘vloggen’ en ‘posten’ er op los, zeker in coronatijden

Als gevolg van het coronavirus zit nagenoeg iedereen meer thuis dan wij als Nederlanders gewend zijn. Zo ook de 70-jarige Joke Meijer uit Vlaardingen. Om haar tijd thuis door te komen, besluit zij haar hobby orgelspelen via het sociale media platform Instagram te delen met de rest van de wereld.

Alleen thuis

Ook Joke moet haar dagen sinds de coronacrisis voornamelijk binnen doorbrengen. “Ik heb een chronische longziekte en moet daarom extra oppassen voor het coronavirus. Ik durf niet zo goed meer naar de winkels. Nu zit ik alleen thuis, want eind januari is mijn man overleden. Dat valt rauw op je dak”, vertelt ze aan televisieprogramma EditieNL.

Orgeljoke

Daarom besluit Joke elke dag een video met haar telefoon te maken, waarop te zien is dat zij orgel speelt. Una paloma blanca, You never walk alone en The house of the rising sun, alles komt voorbij. De filmpjes stuurt ze vervolgens naar haar 39-jarige zoon die haar Instagramprofiel genaamd @orgeljoke beheert. Joke zet dan zelf teksten en zogenoemde ‘hashtags’ onder haar video’s. En die video’s worden inmiddels massaal bekeken. “De reacties zijn heel leuk. Ik krijg zelfs van sommige mensen het verzoek om live te gaan, maar dat vind ik op mijn 70e te spannend. Dan gaan mijn vingers trillen, dus het blijven gewoon filmpjes.”

Joke hoopt dat de mensen die naar haar filmpjes kijken daar net zo vrolijk van worden als zij zelf. “Sommige mensen zitten in een dip omdat ze binnen moeten blijven. Ik hoop dat ik ze zo kan opvrolijken, want we moeten met zijn allen positief blijven.”

Sociale media niet alleen voor jongeren

Joke laat zien dat sociale media niet alleen voor jongeren is, ze is dan ook niet de enige 50-plusser met een succesvol Instagramaccount of YouTubekanaal. MAX Vandaag zet nog meer gezellige ouderen die ‘vloggen’ op YouTube of ‘posten’ op Instagram op een rijtje die u kunt volgen.

Oma Miep

De 80-jarige Miep heeft 2 kleinkinderen die beiden succesvol YouTuber zijn. Daarom besluit ook Miep een deel van haar leven te willen delen op Instagram. Ze plaatst wekelijks vrolijke foto’s en zogenaamde ‘stories’ op de Instagram-app en dit levert haar ruim 77.000 volgers op. Iedereen kan de foto’s en filmpjes van Miep bekijken, u heeft daar niet eens een eigen Instagramaccount voor nodig. Door op onderstaande ‘post’ te klikken komt u op het profiel van Miep.

Irma Knol

Misschien heeft u weleens gehoord van de zoon van Irma Knol: Enzo Knol. Hij is met meer dan een miljoen abonnees 1 van de grootste YouTubers van Nederland. Maar ook zijn moeder doet het niet slecht op YouTube met maar liefst 44.000 abonnees op haar kanaal. Net als haar zoon maakt Irma vlogs over haar leven. 1 keer per week, op vrijdag komt er een nieuwe video online. Ook u kunt haar videos bekijken via YouTube, hieronder vindt u er al eentje.

 

Opa van Tim

Als Frits ziet dat zijn kleinzoon Tim veel met de app Instagram doet, besluit hij dat het ook voor hem de hoogste tijd is voor een Instagramaccount. Via @opavantim volgt u de avonturen van Frits. Maar dat niet alleen, op YouTube maken Frits en zijn kleinzoon een serie waarin Frits, op zijn oude dag, allerlei nieuwe dingen uitprobeert. Zo gaat hij bijvoorbeeld voor het eerst naar een muziekfestival en gaat hij met zijn kleinzoon Tim naar een voetbalwedstrijd van zijn favoriete club.

 

 

Vloggende zussen Doetje en Riekeltje

Op YouTube noemen 50-plussers Nienke en Brenda zichzelf Doetje en Riekeltje. Tijdens een vakantie in Drenthe komen zij in aanraking met het fenomeen vloggen. De eerste vlog ontstaat naar eigen zeggen uit gekkigheid, maar hun familie is lovend over het resultaat. Zodoende besluiten de zussen deel te nemen aan de allereerste vlogcursus voor 50-plussers in museum Beeld en Geluid in Hilversum. Inmiddels is dit alweer enkele jaren geleden en zijn de zussen niet meer actief als vloggers. Toch kunt u al hun vlogs nog wel terugkijken via hun YouTubekanaal.

Doetje en Riekeltje komen al eens eerder voorbij op MAX Vandaag. Dat kunt u hier terugkijken.

 

Zelf vloggen

Bovenstaande vloggers zijn absoluut niet de enige 50-plussers die zich storten op het vloggen. Er zijn verschillende oudere Nederlanders die zich bezighouden met deze hobby. Wilt u dit zelf ook uitproberen? Dat kan! Er bestaat zelfs een heus handboek voor, genaamd vloggen voor 50-plussers. Dat boek is geschreven door Joost Timp, de zoon van presentatrice Mies Bouwman en haar man Leen Timp. Timp probeert 50-plussers te enthousiasmeren voor het vloggen. Hij heeft daarom speciaal voor MAX Vandaag een cursus vloggen ontwikkeld. Timp legt hierin uit wat een vlog is en hoe u een dergelijke video maakt.

(Bron: Archief, EditieNL)

Geef een reactie