WhatsApp profielfoto online oplichting

Is uw profielfoto op WhatsApp openbaar? Dan kunnen internetcriminelen dat ook zien

Als u WhatsApp gebruikt, bent u niet alleen aan uw telefoonnummer, maar ook aan uw profielfoto te herkennen. Aan dat laatste zit ook een keerzijde, waarschuwt de politie. Want kwaadwillenden kunnen uw unieke profielfoto gebruiken voor WhatsApp-fraude. Waar gaat het om en wat kunt u doen om dit te voorkomen?

Internetcriminelen handelen in telefoonnummers  en WhatsApp-profielfoto’s

De politie deelt in maart 2024 details over de arrestatie van een 38-jarige man uit Zoetermeer. Hij zou lijsten met telefoonnummers, inclusief profielfoto’s, doorverkocht hebben aan internetcriminelen. Deze oplichters gebruiken vervolgens de gegevens om via WhatsApp anderen op te lichten. Ze geven zich bijvoorbeeld uit voor de zoon of dochter van het slachtoffer. Zo willen ze diegene zover krijgen om geld over te maken of een pincode door te geven. Krijgt u zelf een bericht als ‘Hoi pap/mam, ik ben mijn telefoon kwijtgeraakt. Dit is mijn nieuwe nummer’ van een onbekend nummer? Let dan extra goed op.

Als zo’n kwaadwillende uw telefoonnummer in handen krijgt, is dat al vervelend. Maar als uw profielfoto openbaar is, kunnen internetcriminelen ook deze overnemen en hebben ze een extra troef in handen. Door een buitgemaakte profielfoto aan een telefoonnummer te koppelen, kan de oplichter namelijk een geloofwaardiger WhatsApp-profiel aanmaken.

Ouder echtpaar is opgelicht. Dit is waarom senioren vaker doelwit van oplichting zijn dan jongeren.
Lees ook: Oplichting richt zich vaak op senioren: vertrouw niet blind op uw eerste indruk

Hoe beschermt u uw profielfoto op WhatsApp?

Maar gelukkig is er een eenvoudig trucje om uw profielfoto af te schermen voor onbekenden. Als u WhatsApp opent en dan naar ‘Instellingen’ gaat (Android-gebruikers komen hier via de 3 verticale puntjes, rechtsboven in beeld), tikt u op de optie ‘Privacy’. Dan kunt u instellen hoe openbaar uw profielfoto is. Is deze zichtbaar voor iedereen die uw telefoonnummer heeft? Of wilt u dat alleen uw contacten kunnen zien wat voor profielfoto u in WhatsApp heeft? U kunt zelfs nog verder gaan, door meerdere contactpersonen te selecteren die uw profielfoto nog steeds niet kunnen zien.

En als u toch bezig bent: in hetzelfde privacymenu kunt u de ‘laatst gezien en online’-functie aan en uitzetten. Misschien vindt u het niet erg dat iedereen kan zien wanneer u voor het laatst op WhatsApp heeft gekeken. Maar als u daar wel bezwaar tegen heeft, kunt u dus instellen dat alleen uw contacten dit kunnen zien, of zelfs helemaal niemand.

Rutger Jeuken OM bankhelpdeskfraude
Lees ook: Rutger Jeuken (OM) over oplichting door ‘bankmedewerkers’: “Ze zeggen dat er haast bij zit, maar een bank doet dat nooit”

Wat moet u nog meer weten over internetoplichting?

WhatsApp-fraude is helaas een vaker voorkomend probleem. In eerdere artikelen leggen we uit hoe u oplichting via WhatsApp kunt herkennen en via welke route u geld terug kunt krijgen. Onze collega’s van Meldpunt hebben ook al vaker aandacht besteed aan online oplichting. Lees hier meer over het herkennen van nepprofielen, onbetrouwbare winacties op sociale media en fraude via datingapps.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, SeniorWeb, Politie, Opgelicht?!, Algemeen Dagblad. Foto: Mehaniq/Shutterstock)

Geef een reactie