Whatsapp

Gebruikt u nog WhatsApp? Dit zijn mogelijke alternatieven

Whatsapp is een zeer populaire berichtenservice, maar er klinken ook geluiden van mensen die Whatsapp liever niet meer gebruiken. Maar waarom eigenlijk niet? En wat zijn de alternatieven?

Persoonsgegevens

Whatsapp is eigendom van Facebook. Wanneer u Whatsapp wilt gebruiken moet u een account aanmaken en daarmee geeft u Facebook toegang tot enkele van uw persoonsgegevens. Dit is voor sommige mensen een reden om liever geen Whatsapp meer te gebruiken. Whatsapp komt in januari 2021 onder vuur te liggen vanwege nieuwe gebruikersvoorwaarden die vanaf februari 2021 zouden ingaan. Gevreesd wordt dat Facebook persoonsgegevens zal delen met commerciële partijen, wat in het verleden ook al eens is gebeurd met de gegevens van Facebookgebruikers. Het gaat hierbij om persoonlijke data zoals contacten, groepapps waarin u actief bent, nummers die u geblokkeerd heeft en de datum waarop uw profielfoto is gemaakt. Wilt u graag weten welke informatie Whatsapp over u heeft? Dan kunt u daar een rapport over opvragen. Dit doet u als volgt:

Stap 1: Ga naar instellingen in Whatsapp
Stap 2: Klik op ‘account’
Stap 3: Klik op ‘vraag accountinformatie aan’
Stap 4: Klik op ‘Vraag rapport aan’, u ziet vervolgens de datum waarop u het rapport kunt downloaden.

Alternatieven voor Whatsapp

Om bovenstaande redenen zijn sommige mensen op zoek naar alternatieven voor Whatsapp en ondanks dat deze een stuk minder bekend zijn, zijn er wel degelijk soortgelijke apps.

De app Signal is hier een voorbeeld van, ook dit is een berichtendienst, maar deze staat bekend om het feit dat die de privacy van gebruikers waarborgt.

Dan bestaat er ook Telegram, deze app zegt zelf veiliger te zijn dan Whatsapp. In de realiteit is Telegram echter niet volledig privacyproof en de app ligt regelmatig onder vuur.

Een echte privé berichtenservice is Threema, deze app noemt zichzelf de veilige en privé messenger. Een nadeel van deze apps is wel dat ze een stuk minder bekend zijn dan Whatsapp en daarom ook een stuk minder gebruikers hebben. Wanneer u bijvoorbeeld besluit Threema te gebruiken, maar vrienden die u graag een bericht wilt sturen hebben deze app niet, dan is het niet mogelijk om hen te bereiken.

Samen overstappen

Apps die een alternatief bieden voor Whatsapp worden steeds populairder, toch neemt het aantal Whatsappgebruikers niet af. “Veel mensen gebruiken het naast elkaar. Mensen zijn toch bang om iets te missen”, vertelt tech-expert Mary-Jo de Leeuw aan NPO Radio 1. “Zie mensen maar eens mee te krijgen. Ik zit in een stuk of 6 groepsapps waar ik echt niet zonder kan, van sport en school bijvoorbeeld.” In dat geval is het inderdaad een mogelijkheid om zowel Whatsapp als een alternatieve berichtendienst op uw mobiele telefoon te downloaden.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om Whatsapp te behouden voor algemene groepchats, maar om gesprekken met bijvoorbeeld uw partner, broer of zus via een veiligere app zoals Signal voort te zetten. Wilt u echt helemaal van Whatsapp af? Dan kunt u mensen die de alternatieve app niet hebben nog altijd bereiken via sms. Daarbij moet u wel in uw achterhoofd houden dat u bij de meeste providers per sms’je moet betalen, dus dat gezellig heen en weer berichten een stuk duurder uit kan vallen dan bij een berichtendienst.

(Bron: NPO Radio 1, iCulture.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

  dragon says:

  Dit lijkt een goede tip, maar als je niet meer kunt appen met je oude vertrouwde kennissen, schiet je er weinig mee op.
  Als je meerdere app’s download , om de pravice te waarborgen, wordt het best wel lastig, om te onthouden wie op welke app zit.
  En wie weet hoelang het duurt dat de alternatieve , ook misbruik maken, van jou gegevens, om meeeer geld te verdienen aan reclame?
  Het is vergelijkbaar met de vroegere videosystemen. De slechste kwaliteit was VHS, en de beste Betamax van Sony
  Ik zelf had toen een VCC van Philips, maar de meeste films waren op VHS te huren of kopen.
  Daar sta je dan in je ééntje met een goed product die het toen niet heeft gered

   Floris12 says:

   helemaal met je eens. jaren terug kon ik wappen met mijn telefoon, maar niemand uit mijn kennissen kring kon dat. dus wat had ik er aan.

  v Zanten says:

  Waarom wordt het chat programma Viber nooit genoemd ? Werkt prima