USB-C-aansluiting smartphone laptop oplader

Smartphone en laptop opladen met dezelfde kabel? Dit moet u weten over de USB-C-aansluiting

Wilt u uw mobiele telefoon, laptop of tablet opladen? Grote kans dat er een USB-C-aansluiting in het apparaat zit en dat u dus een USB-C-kabel nodig heeft. Deze aansluiting moet namelijk de standaard worden, heeft het Europees Parlement in 2022 bepaald. Betekent dit dat u dezelfde oplader voor al uw apparaten kunt gebruiken? Of kan het gevaarlijk zijn om bijvoorbeeld een laptopoplader voor uw smartphone of tablet te gebruiken?

USB-A, USB-B en USB-C

De afkorting USB staat voor Universal Serial Bus, een aansluiting waarmee u randapparatuur aan uw laptop, tablet of mobiele telefoon kunt koppelen. Denk hierbij aan opladers, bekabelde computermuizen, toetsenborden en natuurlijk de USB-stick. De rechthoekige USB-A-aansluiting is de 1e generatie, bedoeld voor opladers en computeraansluitingen. USB-B is een specifieke, vierkante variant die vooral aansluit op printers, externe harde schijven en scanners. Daarna zijn Mini en Micro USB gekomen. Deze varianten zijn oorspronkelijk bedoeld voor kleinere apparaten als digitale camera’s en mobiele telefoons. USB-C is de nieuwste generatie aansluitingen en heeft deze rol in feite overgenomen.

Waarin onderscheidt deze nieuwste generatie aansluitingen zich dan? Feitelijk is USB-C een snellere en verbeterde versie van USB-A en Micro USB. Een USB-C-aansluiting is kleiner dan een USB-A-aansluiting en heeft geen specifieke boven- en onderkant. U kunt de kabel dus op verschillende manieren in de USB-poort doen en hij past altijd.

Smartphone slaap opladen
Lees ook: Opladen, uitschakelen, vliegtuigstand of slim verbruik: wat moet u met uw smartphone doen als u gaat slapen?

USB-C-aansluiting na 2024 verplicht voor smartphone en laptop

Een apparaat met USB-C-aansluiting is toekomstbestendig. Niet voor niets heeft het Europees Parlement besloten dat alle elektrische apparaten na 2024 zo’n USB-C-aansluiting moeten hebben. Als het eenmaal zover is, kunt u uw laptop, tablet en smartphone met hetzelfde kabeltje opladen. Dan zijn specifieke kabels voor bijvoorbeeld Android-telefoons en iPhones niet meer nodig. En dat moet zorgen voor een kleinere hoeveelheid plastic en elektronisch afval. Daarnaast is het wel zo praktisch, laat André van Duin in deze sketch van Even tot Hier zien.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Vanaf 28 december 2024 moeten alle smartphones en andere kleine apparaten verplicht een USB-C-aansluiting hebben. Apple heeft jarenlang gewerkt met een eigen Lightning-oplader voor de iPhones, maar is inmiddels ook overstag. De iPhone 15, gelanceerd in september 2023, is namelijk uitgerust met deze aansluiting, net als de iPad en MacBook.

Voor laptops duurt deze overgang iets langer, want pas in 2026 is een USB-C-aansluiting verplicht. Wel zijn er al laptops in omloop die u met een USB-C-kabel kunt opladen. Kunt u deze opladers ook gebruiken voor uw smartphone, zonder dat de telefoon beschadigd raakt? Dat is zeker mogelijk, ook al heeft een laptopoplader meestal meer vermogen dan een telefoon aankan. Maar het systeem bepaalt automatisch hoeveel vermogen er nodig is om de telefoon op te laden.

WhatsApp mogelijk op meerdere toestellen
Lees ook: WhatsApp gebruiken op meerdere telefoons en andere apparaten

Smartphone en laptop opladen met dezelfde kabel: kan dat?

Andersom werkt dit dan weer niet: de oplader van uw smartphone is sowieso niet krachtig genoeg om een laptop op te laden, met of zonder USB-C-aansluiting. Roy Metz van het Belgische consumentenplatform Test Aankoop raadt daarom een universele oplader van 65 watt aan. Het is meestal niet de goedkoopste optie, maar u kunt zo’n universele oplader wel voor al uw apparatuur gebruiken. “Die is sterk genoeg voor grote apparaten. En als je die bij een groot merk koopt – zodat je zeker weet dat het aan de veiligheidsvoorschriften voldoet – kun je hem ook voor kleine apparaten inzetten”, vertelt Metz aan De Morgen.

Houd er verder rekening mee dat er nog steeds producten zijn die alleen voor een bepaald merk functioneren. Stel dat u bijvoorbeeld een OPPO-telefoon met een eigen snellader heeft, dan kunt u die snellader niet zomaar op andere apparaten aansluiten. En als u in het buitenland bent, kan het weer gebeuren dat u andere stopcontacten tegenkomt en dus een reisstekker nodig heeft. Welke soorten reisstekkers er zijn en in welke landen u die nodig heeft, legt MAX vakantieman in dit artikel uit.

Smartphone opladen batterij
Lees ook: Hoe zit het? Waarom raakt de batterij van uw smartphone na verloop van tijd sneller leeg?

(Bron: ANP, NU.nl, Handyman, USB-C-adapters.nl, NOS, SeniorWeb, Tweakers, Bright, BNNVARA, Big Spark, De Morgen, MAX vakantieman. Foto: charnsitr/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    jantheodoor says:

    🇳🇱👴🏼Hartelijk dank voor dit prettig te lesen artikel. Duidelijk en eenvoudig, dus door mij als senior die soms problemen heeft met o.a. kranten artikelen die boven mijn pet gingen alleen al door de waterval van vaktaal en moeilijke, lees ‘moderne’ woorden die ik vroeger op school nooit geleerd heb.
    Na het lezen van diverse artikelen over de USB kabeltjes en het gebruik daarvan, is mij nu eindelijk het e.e.a. kompleet duidelijk.
    Dus nogmaals hartelijk dank, en u allen een voorspoedig en gezond 2024.