cloud

Digitip: gevaren van de cloud

Veel mensen slaan tegenwoordig documenten en foto’s op in de cloud. Handig, maar zijn er ook gevaren?

Opslaan in de cloud

Opslaan in de cloud betekent online opslaan. Een bedrijf stelt hier dan, eventueel tegen betaling, ruimte voor beschikbaar. Hieronder staan de mogelijke gevaren van de cloud.

Angst voor de cloud

Sommige mensen zijn bang dat bestanden niet veilig zijn in de cloud of dat anderen toegang krijgen tot de gegevens. Over het algemeen is dat niet zo. Het is natuurlijk wel verstandig om een sterk wachtwoord te kiezen en inloggegevens veilig te bewaren. Hiermee voorkomt u dat iemand inlogt op uw account bij een clouddienst.

Voortbestaan dienst

Om een opslagdienst te gebruiken, moet u wel vertrouwen hebben in het voortbestaan van de dienst. Als een bedrijf failliet gaat, is de kans groot dat de opgeslagen bestanden kwijt zijn. Het is daarom verstandig om één van de grote clouddiensten te gebruiken, zoals iCloud, OneDrive, Google (Drive/Foto’s) en Dropbox. Het risico dat één van deze bedrijven plotseling failliet gaat is vele malen kleiner dan bij kleine bedrijfjes.

Ransomware

Bij ransomware gijzelt kwaadaardige software de computer. Alle bestanden op een pc of de computer zelf worden versleuteld. Als het programma van de clouddienst op de computer staat, is dat een risico. Er staat dan een map op de computer met de bestanden die in de cloud worden opgeslagen. Raakt de computer besmet met ransomware, dan worden de versleutelde bestanden (in de speciale map) ook naar de clouddienst gestuurd. Ze zijn dus ook daar onleesbaar. Dit is alleen een gevaar als het programma van de dienst op de computer is geïnstalleerd.

Sommige opslagdiensten, zoals Dropbox, beschermen klanten trouwens tegen ransomware door middel van versiebeheer. De gebruiker kan daarmee altijd terug naar een eerdere, niet versleutelde, versie van een bestand.

Bestanden per ongeluk verwijderen

Als iemand per ongeluk een bestand verwijdert uit een clouddienst, is er geen nood aan de man. Alle grote clouddiensten verplaatsen verwijderde bestanden namelijk eerst naar een prullenbak. Daar kan de gebruiker het bestand tijdelijk weer uithalen. Hoelang bestanden in de prullenbak bewaard blijven, verschilt per dienst. Maar dat is bij elke dienst in elk geval enkele weken.

Extra back-up

Wie zich wil wapenen tegen bovenstaande gevaren, kan af en toe op een externe harde schijf een back-up maken van de bestanden in de cloud. Zo heeft de gebruiker in de cloud altijd een actuele, automatisch back-up en kan hij overal bij zijn bestanden. Maar er is voor de zekerheid ook op een andere plek nog een kopie van de bestanden.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie