schoonmaken

Toetsenbord, muis en beeldscherm schoonmaken: zo reinigt u de apparatuur van uw computer

Des te intensiever een laptop of computer gebruikt wordt, des te viezer worden het toetsenbord, de muis en het beeldscherm. Het is daarom zeker geen overbodige luxe ze regelmatig te reinigen. We vertellen hoe u bij het schoonmaken van de apparatuur van uw computer te werk kunt gaan.

Toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord wordt niet alleen vies van de continue aanraking van de handen, maar ook van alles waar het op andere manieren mee in aanraking komt. Wie weleens achter de computer eet weet dat het onmogelijk is het toetsenbord daarbij vrij van kruimels of spetters te houden. Er valt verder stof op en uiteindelijk hopen vuil en bacteriën zich steeds meer op. Koppel het toetsenbord daarom regelmatig los (zo mogelijk) als de computer uit is en haal ook in het geval van een laptop de stroom eraf voor u het toetsenbord reinigt. Haal bij een draadloos toetsenbord de batterijen eruit. Stap 1 is het omkeren van het toetsenbord of de laptop en schud en / of klop het losliggende vuil daarbij weg. Doe dit vooral in het geval van een laptop voorzichtig. Eventueel kunt u vervolgens een speciaal toetsenbordstofzuigertje of blazertje gebruiken om moelijker te bereiken resten weg te krijgen. Haal liever geen toetsen weg om kruimels te verwijderen, want de meeste toetsenborden lenen zich hier niet voor. Of doe dit alleen als u zeker weet dat het wel kan. Maak dan vooraf een foto, zodat u eventueel kunt controleren waar de toetsen na schoonmaak terug geplaatst moeten worden.

Ga vervolgens met een (niet te natte) desinfecterende doek of microvezeldoek over de toetsen heen. De moeilijkst bereikbare plekken kunt u schoonmaken met een wattenstaafje met wat ontsmettingsmiddel of een speciaal toetsenbordreinigingsmiddel. Gebruik geen grote hoeveelheden water of ander vocht, want vooral in het geval van een laptop kan dit veel kwaad voor de elektronica. Blijft er toch wat vocht achter, droog dit dan meteen met wat keukenpapier.

toetsenbord schoonmaken

Muis schoonmaken

Voor het toetsenbord is wetenschappelijk bewezen dat die vaak viezer is dan een wc-bril en dat zal voor een muis niet veel schelen. Net als het toetsenbord raken we de muis ook continu met de handen aan. Vooral een optische (moderne) muis is echter eenvoudig schoon te maken. Schakel hem uit of haal eventuele batterijen eruit en neem hem af met een (niet te natte) desinfecterende doek of microvezeldoek met wat desinfecterend schoonmaakmiddel. Vergeet hierbij de onderkant niet, maar maak vooral het oogje niet te nat.

Heeft u nog een klassieke balmuis, verwijder dan het klepje aan de onderkant, haal voorzichtig de muisbal eruit en reinig die met een licht vochtige doek. Maak de wieltjes en rolletjes voorzichtig schoon met bijvoorbeeld een schroevendraaier en neem de buitenkant van de muis af met een (niet te natte) desinfecterende doek of microvezeldoek met wat desinfecterend schoonmaakmiddel.

Eventuele naden in de muis kunt u voorzichtig schoonmaken met een tandenstoker of een stukje dubbelgevouwen papier.

muis schoonmaken

autostuur
Lees ook: Maakt u uw autostuur wel eens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril

Beeldscherm schoonmaken

In het geval van het beeldscherm is het belangrijk het schoonmaken te doen zonder krassen te maken. Gebruik daarom geen keukenpapier of materialen die krassen of pluizen. Een schone microvezeldoek is bijvoorbeeld wel zeer geschikt. Haal die, nadat de monitor of laptop uitgeschakeld (en wat afgekoeld) is zonder hard te drukken in cirkels over het scherm heen. Is het vuil wat hardnekkiger, maak de doek dan licht vochtig of gebruik een reinigingsmiddel dat hier speciaal voor bedoeld is. Andere schoonmaakmiddelen kunnen het scherm of de coating beschadigen. Bijvoorbeeld als die ammoniak of aceton bevatten. Ook glassex is ongeschikt. Maak bij voorkeur de doek nat en niet het scherm zelf en wrijf het scherm na het schoonmaken droog met een droog gebleven deel van de doek of met een droge en schone doek.

beeldscherm schoonmaken(Bron: SeniorWeb, Radar, Coolblue, HCC, ComputerIdee, Computer Totaal)

Geef een reactie