Sinterklaas

‘Sinterklaasbestand’ pleit voor pauze in Zwarte Pieten-discussie

Wie het Algemeen Dagblad van 23 november 2017 heeft gezien, is het vast al opgevallen: de krant roept op tot een zogenoemde Sinterklaasbestand. Hiermee wil het bereiken dat er niet over Zwarte Piet wordt gediscussieerd als Sinterklaas in het land is.

Sinterklaasbestand

Op de voorpagina van de krant is er veel ruimte ingebouwd voor de oproep. Hierin staat onder andere het volgende: “De discussie over Zwarte Piet loopt weer flink op, dat is duidelijk. En wij willen ons daar eigenlijk niet mee bemoeien. We willen hier zeker geen standpunt innemen. We willen alleen de juiste discussies op de juiste plaats en tijd voeren. Is dat gek? Helemaal niet. Er zijn ernstiger conflicten in de wereld, die op gezette tijden worden onderbroken, bijvoorbeeld vanwege Kerst. Er is niets tegen om te blijven discussiëren over de toekomst van ons Sinterklaasfeest, net zo lang tot we er uit zijn. Maar als we nu eens samen afspreken dat we vanaf het moment dat Sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag dat hij weer vertrekt, we elkaar even niet bestoken?”

Aanleiding

De krant heeft besloten tot deze actie over te gaan na 2 incidenten die er volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis op wijzen dat de situatie daadwerkelijk uit de hand loopt. 1 daarvan is het blokkeren van de snelweg bij Dokkum tijdens de Sinterklaasintocht van 18 november 2017 door voorstanders van Zwarte Piet. Zij willen op die manier tegenstanders beletten om te demonstreren tijdens het onthaal van de Sint. Het 2de feit is het saboteren van het Sinterklaashuis in Dordrecht op 23 november 2017 door mensen die tegen Zwarte Piet zijn. Zij hebben dit gedaan door vloeibaar metaal in het slot te gieten.

Reacties

Niet lang na het verschijnen van de krant krijgt het bestand al steun uit allerlei hoeken. Zo zijn er verschillende bekende Nederlanders die het initiatief van het Algemeen Dagblad steunen. “We moeten de discussie over Zwarte Piet nu even opzij schuiven ten faveure van de kinderen, al bestaat discussie natuurlijk niet voor niets. Het is gruwelijk dat het hele Sinterklaasfeest er zo door getekend wordt. Dat is niet vanwege die discussie zelf, want ik begrijp ook wel dat elementen aan verandering toe zijn. Maar het is de manier waarop die wordt gevoerd”, is bijvoorbeeld de reactie van acteur Bram van der Vlugt, die voorheen zeer nauw betrokken is bij Sinterklaas.

Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt

Ook MAX-directeur Jan Slagter heeft gereageerd: “Ieder kind heeft recht op een leuk Sinterklaasfeest. Alle discussies die gevoerd worden tussen voor- en tegenstanders van Zwart Piet, gaat nu over de hoofden van de kinderen en dat is natuurlijk nooit goed. Zij hebben daar helemaal geen boodschap aan. Ze willen gewoon de Sint verwelkomen, liedjes zingen en hun schoen zetten. Laten we die discussie op een ander moment voeren, niet nu. Sowieso zou deze discussie op een andere manier gevoerd moeten worden. Er dreigt een soort activisme te ontstaan, waar de kinderen de dupe van zijn. Kijk, dat je protesteert, dat is een recht in Nederland, prima, maar wij organiseren zelf het ZAPP Sinterklaasfeest en elk jaar staan er dan anti en pro-Zwarte Pieten in een haag om die kinderen. Het begint nu wel erg uit de hand te lopen. Laten we feest vieren. En te zijner tijd zal er heus een oplossing komen waar beide partijen mee kunnen leven.”

Naast Bram van der Vlugt en Jan Slagter, hebben nog een tiental andere bekende Nederlanders van zich laten horen. Onder hen zijn onder meer Pieter van Vollenhoven, zanger Lee Towers en Erica Terpstra.

Ook voor de media

Volgens AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is de oproep overigens niet alleen geadresseerd aan het Nederlandse volk, maar ook voor de media, want zij hebben er volgens hem ook voor gezorgd dat het debat rondom Zwarte Piet zo is gepolariseerd.

(Bron: NOS, Algemeen Dagblad, ANP)

Geef een reactie