Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt (86) overleden aan corona

Acteur Bram van der Vlugt is zaterdag 19 december 2020 overleden. Hij is in zijn slaap gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, meldt zijn agentschap Performer Agency. Hij is 86 jaar geworden.

Sinterklaas

Van der Vlugt stond nog steeds op het podium en is vooral bekend vanwege zijn rol als Sinterklaas. In 1986 besteeg Van der Vlugt voor het eerst de schimmel Amerigo, het paard van Sinterklaas. In 2010 deed hij dat voor het laatst. Begin december 2020 behaalde De Grote Sinterklaasfilm waarin hij speelde de status Gouden Film. Ook had hij rollen in Memorandum van een Dokter, Medisch Centrum West, Unit 13, Keyzer en de Boer en recent nog in Dokter Deen. De acteur was in 1970 één van de oprichters van Toneelgroep Sater. Hij ontving in 2000 de prestigieuze Louis d’Or voor zijn rol als Nils Bohr in het toneelstuk Kopenhagen. Ook was hij ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Acteren op hoge leeftijd

Volgens zijn agent zat de acteur nog vol plannen: “Voor de komende jaren stonden er meerdere nieuwe projecten gepland, waaronder een nieuwe tournee, een reprise en 2 speelfilms. Bram van der Vlugt wilde nog lang geen afscheid nemen van dit vak en het vak niet van hem”, aldus zijn agent. Over acteren op hoge leeftijd zei Van der Vlugt: “Ik kan nog aardig praten, denken, lopen en onthouden en dan kun je toneelspelen.”

Natuurliefhebber

Van der Vlugt was een natuurliefhebber. Hij woonde in de buurt van Woerden in het Groene Hart en richtte de stichting Gras en Wolken op. Die zet zich in voor het behoud van boerenbedrijven in het Groene Hart. Van der Vlugt was woordvoerder van de stichting en schreef columns voor de website en enkele bladen.

Reacties

Acteur en huidige Sinterklaas Stefan de Walle is geschrokken van het overlijden van Van der Vlugt. Hij noemt het verdrietig en schokkend dat zijn voorganger als ‘raadgever van Sinterklaas’ er niet meer is. “Lees net het schokkende intens verdrietige bericht dat Bram van der Vlugt is overleden”, schrijft De Walle op Twitter. “Ik wens zijn familie, vrienden, dierbaren heel veel sterkte en kracht toe. Voor velen zal dit als een groot verlies voelen, dat is het ook. R.I.P. Grote sterke getalenteerde man! Vol bewondering.” De Walle trad in 2010 voor het eerst aan als ‘beste vriend’ van de goedheiligman. Veel BN’ers reageerden aangeslagen op het nieuws over de dood van Van der Vlugt.

Bram van der Vlugt laat een vrouw, 5 kinderen en 3 kleinkinderen achter. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

(Bron: ANP) 

Geef een antwoord