Amerigo

De oorsprong van Amerigo

Misschien is hij wel het meest bekende paard in Nederland: Amerigo. Het paard van Sinterklaas. Wie kent ‘m niet? Maar waar komt de naam van de schimmel eigenlijk vandaan?

Ontdekkingsreiziger

Het politiepaard dat in 1990 werd gebruikt bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Elburg luisterde naar de naam Amerigo. Dat paard is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Deze beroemde ontdekkingsreiziger kwam uit Florence en verkende in dienst van de Spanjaarden en Portugezen het continent Amerika. Toen Bram van der Vlugt in 2010 met pensioen ging, werd het ook tijd voor het paard Amerigo om te stoppen. Maar de naam Amerigo is sindsdien gebleven.

Verschillende namen

Voordat Amerigo de vaste naam is geworden, heeft het paard van Sinterklaas verschillende namen gehad. Zo mocht Bram van der Vlugt in zijn tijd als Sinterklaas ook Juan en Jasper bestijgen. En beteugelde zijn voorganger Adrie van Oorschot Schimmel en Sasmona. De eerste tv-sint Jan Gajentaan had onder andere Petra, Bianca en Bionda als trouwe viervoeter tot zijn beschikking.

Slecht-Weer-Vandaag

Bij onze zuiderburen vieren ze niet alleen het feest op 6 in plaats van 5 december, maar heeft ook het paard van Sinterklaas een heel andere naam; Slecht-Weer-Vandaag. Die naam is eigenlijk ontstaan door een miscommunicatie tussen Sinterklaas en Zwarte Piet. Toen de Sint vroeg hoe ze zijn schimmel zouden noemen, verstond de piet iets anders en antwoordde “Slecht weer vandaag, Sinterklaas”. De Vlamingen gebruiken deze naam nog altijd voor het paard.

Geef een reactie