Tijdens het Weekend van de Wetenschap wordt onderzoek gedaan naar hoe nieuwsgierig mensen zijn.

Onderzoek naar nieuwsgierigheid tijdens Weekend van de Wetenschap, doet u mee?

Het weekend van 7 en 8 oktober 2023 staat in het teken van het Weekend van de Wetenschap. Hierbij kan een kijkje achter de schermen genomen worden bij meer dan 300 organisaties en instellingen in de wetenschap en techniek. We leggen uit wat u dit weekend kunt verwachten en u kunt mee doen aan een onderzoek naar nieuwsgierigheid.

Wetenschap is altijd om ons heen

Dit jaar staat de vraag ‘Hoe werkt het’ centraal in het Weekend van de Wetenschap. Want wetenschap is altijd om ons heen, soms zelfs zonder dat we het ons beseffen. Zo geeft hoogleraar Erik Scherder een interactieve lezing over het brein en geeft André Kuipers samen met andere astronauten een workshop. Online is te vinden waar en welke activiteiten worden georganiseerd.

Onderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’

Een vast onderdeel van het Weekend van de Wetenschap is een (digitaal) onderzoek dat uitgevoerd wordt. In 2023 wordt een onderzoek gelanceerd naar de menselijke drang naar nieuwe ervaringen en kennis. Hoogleraar psychologie Maartje Raijmakers onderzoekt dit onder de noemer ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’.

Dit willen de onderzoekers weten

Het doel van het onderzoek is om meer te weten te komen over verschillende vormen van nieuwsgierigheid en interesse en de samenhang daartussen over leeftijd. De onderzoekers willen te weten komen hoe mensen van elkaar verschillen. Zo willen ze bijvoorbeeld beter begrijpen hoe nieuwsgierigheid tijdens uw leven verandert. Want zijn kinderen op een andere manier nieuwsgierig dan volwassenen? En zijn er verschillen tussen mensen van dezelfde leeftijd?

Gezocht: mensen tussen de 8 en 110 jaar oud

Daarom zoeken ze mensen tussen de 8 en 110 jaar oud. Meedoen aan het onderzoek kan hier. Het invullen duurt 5 tot 10 minuten. Het zijn een aantal vragen over uzelf, over uw nieuwsgierigheid in het algemeen en uw interesse in het gedrag van mensen. Daarnaast zijn er 2 interactieve taken te voltooien.

Hoogleraar Maartje Raijmakers is op 6 oktober 2023 te gast in Tijd voor MAX, op NPO 1 om 17.10 uur om te praten over dit onderwerp.

(Bron: Weekend van de Wetenschap, Hoe nieuwsgierig ben jij. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie