spaghetti

Spaghetti met uien van Roberta Pagnier

Chef-kok Roberta Pagnier maakt een recept uit haar kookboek over het Italiaanse begrip ‘Cucina Povera’. Cucina Povera is een kookstijl uit de italiaanse keuken en komt voort uit schaarste. Dat bespaart niet alleen geld, maar is ook duurzaam. Roberta’s gerecht Spaghetti met uien is een voorraadkastgerecht. Waarschijnlijk heeft u alles al in huis als uw voorraadkast op die van Roberta lijkt.

Ingrediënten:

  • olijfolie, mild
  • 10 uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 400 gram spaghetti
  • 250 mililiter kippenbouillon
  • een paar takjes verse oregano, gerist
  • 50 gram roomboter
  • 110 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze:

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur (u kunt de bodem van de pan nog met uw vingers aanraken). Voeg de uienringen en een snufje zout toe en laat in totaal circa 40 minuten smoren, tot de uien mooi bruin zijn. De hitte en het zout zorgen ervoor dat het vocht van de uien verdampt. De eerste 30 minuten mogen de uien nog niet bruin worden, ze worden glazig. Daarna verandert de kleur van glazig naar bruin. Blijf tussendoor goed roeren.

Breng een pan water met zout aan de kook en kook de spaghetti beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Schenk na 40 minuten de bouillon bij de gebruinde uien en laat nog 10 minuten pruttelen op laag vuur. De oregano mag er ook bij als u die in huis heeft. Schep de beetgare spaghetti bij de uien. Voeg ook de roomboter en de Parmezaanse kaas toe. Proef en breng eventueel nog op smaak met een beetje zout en peper. De ui is een verbazingwekkend product. Nagenoeg alle gerechten beginnen met een ui. Ik heb weleens gehoord dat alleen boeddhisten geen ui eten, omdat zij geen ingrediënten eten die lustgevoelens of een opvliegende gemoedstoestand opwekken. Dus berg u maar na het eten van deze spaghetti… En verkijk u er niet op: de ui is een groente, dus niks mis met deze pasta!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. 

(Bron: het boek Roberta’s Cucina Povera. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie