Na 44 jaar weer een Songfestival in Nederland, maar waar precies?

 Zanger Duncan Laurence weet op 18 mei 2019 het Eurovisie Songfestival te winnen, waardoor het liedjesfestijn in 2020 in ons land wordt gehouden. Maar waar moet dit plaatsvinden? Daarover wordt al volop gespeculeerd. 

Eindelijk weer gewonnen

Waarschijnlijk zijn er genoeg mensen die niet hadden verwacht dat het ooit nog zou gebeuren, maar na 44 lange jaren wachten heeft Nederland dan toch echt het Eurovisie Songfestival weer gewonnen. Duncan Laurence is met zijn nummer Arcade al maanden favoriet, maar tijdens de grote finale weet hij het ook echt waar te maken. Zijn overwinning zorgt voor uitzinnige vreugde, maar er steken ook meteen veel vragen de kop op.

Eurovisie fans

Fans van Duncan vieren feest in café.

Komt die huldiging er?

Want gaat Duncan gehuldigd worden? En waar? De antwoorden op deze vragen zijn al bekend. Duncan zal in Hellevoetsluis gehuldigd worden, de plaats waar hij is opgegroeid. Wanneer dit precies zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Een andere vraag die vrijwel meteen na zijn overwinning wordt gesteld is waar het festival volgend jaar wordt gehouden. Traditiegetrouw organiseert de winnaar de nieuwe editie, wat betekent dat Nederland in 2020 aan de beurt is. Een bijzondere editie, want het is dan de 65e keer dat het Eurovisie Songfestival wordt gehouden.

Waar wordt het festival in 2020 gehouden?

Om het festival te kunnen organiseren, moet een stad aan bepaalde voorwaarden voordoen. Allereerst moet er een evenementenlocatie zijn waar duizenden mensen in kunnen. Daarnaast moet er veel ruimte zijn rondom de locatie, om zaken als kleedkamers en perscentra te realiseren. De RAI in Amsterdam is bijvoorbeeld een locatie die aan deze voorwaarden voldoet, maar er zijn meer kapers op de kust. De gemeente Maastricht heeft al aangegeven dat zij  in 2020 graag Eurovisie-stad willen worden. Maastricht is immers de stad waar in 1992 de Europese Unie wordt geboren én het beschikt over een congrescentrum, het Mecc, dat groot genoeg is voor het evenement.

Leeuwarden biedt zich aan

Ook in Leeuwarden hebben ze wel oren naar het organiseren van het Songfestival. Inmiddels hebben een wethouder en de Commissaris van de Koning in Friesland al een e-mail gestuurd naar de NPO waarin zij hun wens toelichten. Volgens de Commissaris van de Koning, Arno Brok, heeft de provincie veel ervaring met het organiseren van grote evenementen. Ook grijpt hij terug op het feit dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Niet in Amsterdam

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NTBC) heeft haar wensen ook al kenbaar gemaakt. Zij vindt dat het festival een goede kans is om te laten zien dat Nederland meer is dan alleen Amsterdam. Als voorbeelden worden Arnhem, Zwolle of Rotterdam genoemd. In al deze steden staan grote evenementenlocaties die beschikt zouden kunnen zijn.

Wie bepaalt?

Uiteindelijk bepaalt een speciaal Eurovisie-projectteam wat deze locatie gaat worden. In dit projectteam zitten onder mee vertegenwoordigers van de NPO, de NOS en AvroTros. Verwacht wordt dat zij binnen afzienbare tijd een beslissing zullen nemen.

In 1976 wordt het Eurovisie Songfestival overigens gehouden in Den Haag. De Engelse inzending wint dan.

In het MAX-radioprogramma Haandrikman! belt dj Bert Haandrikman met Elsje van Vuuren van het NTBC. Zij licht in de uitzending van 20 mei 2019 de aanbeveling van het toerismebureau toe. U hoort Haandrikman! elke maandag tot en met donderdag van 12 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Leeuwarden Courant, NOS, RTV Rijnmond, ANP, SBS 6)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. kristien12 says:

  Amsterdam is veel te druk en te vol voor dit evenement. Misschien kan het in de Jaarbeurshallen of Ahoy maar beter is om het in de Oostelijke provincies te doen want daar is veel meer ruimte. We moeten niet altijd alles hier in de overvolle Randstad willen vieren. De locatie moet heel veel ruimte hebben. Een voetbalstadion is ongeschikt en veel te armoedig. Het moet een mooie uitstraling hebben. In Tel Aviv zag het er gelikt uit. Prachtig.

 2. jijjij says:

  MAASTRICHT(EUROSTAD) IS DE STAD BIJ UITSTEK !
  Het MECC is hiervoor uitstekend, een mooie hal met veel ruimte.
  De hal in Tel Aviv was met 7500 mensen bezet. Hier kunnen er meer dan 10.000 in .
  Maastricht heeft een uitstekende, zojuist gerealiseerde, infrastruktuur. Lees tevens vliegveld M-A-A.
  Alle ingredienten voor een zeer geslaagde Eurovision-week.

 3. parrhesia says:

  Zoek het hoger op door af te reizen naar Europa stad Maastricht, alle faciliteiten zijn ruim aanwezig.. De rijkste ter aarde komen naar het MECC om hun kunst te kopen! Het organiseren van het Songfestival is een peulschilletje. Daarbij is de stap naar Europa met zijn munt daar begonnen.
  Dat mag best verzegeld worden met zilver!

 4. HET SNELLE DUIVELTJE says:

  InLeeuwarden moet het songfestival plaats vinden. Bovendien was het in 2018 culturele hoofdstad. En biedt Leeuwarden veel ruimte voor zo,n groot evenement. Alles wat het moet bieden voor een eurovisiesongvestival heeft Leeuwarden. Leeuwarden is er wel klaar voor.