songfestival

Wat vindt Bert Haandrikman van de Songfestival-inzendingen? Deel 2

MAX-radiodj Bert Haandrikman (NPO Radio 5) is groot fan én kenner van het Eurovisie Songfestival. Speciaal voor MAX Vandaag beoordeelt hij alle inzendingen van 2019. Eerder deze week vertelt hij al wat hij vindt van de deelnemers aan de 1e halve finale en nu zijn de landen uit de 2e halve finale aan de beurt. 

Nederland – Duncan Laurence met Arcade

“Toen ik Arcade voor het eerst hoorde heb ik meteen getwitterd: “Dit nummer gaat Europa omarmen.” Het is zoveel beter dan alle andere inzendingen. Iedereen houdt van dit nummer: de vakjury én het publiek. Het is mooi gezongen, klein en groots tegelijk. En zelfs bombastisch. Duncan Laurence is sympathiek en hij heeft een enorme gunfactor. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat de regie gaat doen. In het geval van The Common Linnets heeft de regie van de Belgische regisseur Hans Pannecoucke het liedje naar een hoger niveau getild en Pannecoucke doet ook de regie voor Arcade. Dat we gaan winnen weet ik al zeker, maar als de regie net zo goed is als bij The Common Linnets is het helemaal duidelijk.”

Albanië – Jonida Maliqi met Ktheju Tokës

“Ik vraag me af of het grote publiek dit begrijpt, want het is weinig gangbaar. Wel cultureel verantwoord, sfeervol en oorspronkelijk. Ik hoop zelf dat dit doorgaat.”

Armenië – Srbuk met Walking Out

“Het liedje heeft heel weinig om het lijf en het grijpt me niet. Een echt doorspoelmoment. Het is maar afwachten of dit de halve finale overleeft.”

Oostenrijk – PÆNDA met Limits

“Ik heb thuis alle Songfestival-cd’s, dus ook die van van 2019. Toen dit nummer voorbijkwam, heb ik de cd afgezet. Ik kon het niet meer aan. Gaat zeker niet door.”

Kroatië – Roko met The Dream

“Dit liedje gaat over vrede, één van de meest bezongen thema’s in de geschiedenis van het Songfestival. Het is een beetje kitsch, maar ik denk dat hij het nét redt en doorgaat.”

Denemarken – Leonora met Love is Forever

“Een vrolijk liedje dat je zo meezingt. Het heeft een universele boodschap (liefde is voor altijd) en gaat door naar de finale.”

Ierland – Sarah McTernan met 22

“Ik neem aan dat ze zingt over haar leeftijd. Nee? 22 staat voor het huisnummer van haar ex-vriend? Dat wist ik niet. Wat ik wel weet is dat het geschreven is door 3 Nederlanders. Toch vind ik het een te lichtvoetig nummer, niets bijzonders.”

Letland – Carousel met That Night

“Een klein popliedje dat lekker wegluistert op het strand. Mag van mij door, dat zou terecht zijn.”

Litouwen – Jurij Veklenko met Run with the Lions

“Hij lijkt een beetje op onze Duncan en ik vind dat zelfs zijn nummer ook een beetje op Arcade lijkt. Leuk lied en ik denk ook wel dat dit doorgaat. De afgelopen jaren zijn de landen uit Oost-Europa steeds verder naar ons (West-Europa, red.) toegegroeid qua Eurovisie-inzendingen en dat hoor je hier goed in terug.”

Malta – Michela met Chameleon

“Niets nieuws, maar het is een fris liedje. Denk wel dat dit doorgaat.”

Moldavië – Anna Odobescu met Stay

“Een dertien-in-een-dozijn-ballad.  Ik vrees het ergste voor Moldavië.”

Zweden – John Lundvik met Too Late for Love

“Hier ben ik enorm enthousiast over. Het klinkt eenvoudig, als een standaard popsong, maar zoiets bedenken is ontzettend knap. Hulde! Ik verwacht hier veel van en ben ervan overtuigd dat het in de hoogste regionen eindigt. Sterker nog: dit wordt de nummer 2! Waarom? Omdat John Lundvik laat horen hoe een goed popliedje moet klinken.”

Zwitserland – Luca Hänni met She Got Me

“Hier ben ik ook buitengewoon enthousiast over. Dit wordt misschien wel dé zomerhit van 2019. De melodie blijft in je hoofd zitten en de zon begint spontaan te schijnen als je dit hoort. Natuurlijk, origineel is het allemaal niet, maar het klinkt goed. Opnieuw een lied dat Duncan Laurence van de overwinning af kan houden.”

Roemenië – Ester Peony met On a Sunday

Bladert door zijn blocnote: “O ja, hierbij had ik opgeschreven: ‘zeer nietszeggend, afvaller.’ Ik ben benieuwd wat het ook alweer was.” Na 20 seconden luisteren: “Inderdaad nietszeggend.”

Noord-Macedonië – Tamara Todevska met Proud

“Ik vind dit een beeldschoon liedje. Mooie melodie, goed gezongen; ik geloof haar als ze dit zingt.”

Noorwegen – KEiiNO met Spirit in the Sky

“Zij waren ook bij Eurovision in Concert (een concertreeks met alle deelnemers, red.) en het nummer blijft hangen. Finalewerk, maar geen winnaar.”

Rusland – Sergey Lazarev met Scream

“Als ik dit op de radio zou draaien, dan zou ik daarvoor en erna hele grote hits moeten draaien. Dit nummer grijpt me totaal niet. Het gaat vast en zeker hoog eindigen in de grote finale, want het is groots en bombastisch. Het zal het vooral moeten hebben van de choreografie en de verdere aankleding.”

Azerbaijan – Chingiz met Truth

“Disco! Ik word hier heel blij van en weet zeker dat het doorgaat. Ik hoop dat het in de top 10 van de grote finale eindigt.”

De ‘grote’ landen

Net als in deel 1 van dit Eurovisie-tweeluik, beoordeelt Bert ook in dit artikel 3 landen die automatisch geplaatst zijn. Dit keer Spanje, Italië en Groot-Brittannië.”

Italië – Mahmood met Soldi

“Hij klinkt als het broertje van Eros Ramazzotti en ziet er ook een beetje zo uit. Ik heb een zwak voor de muziek van Eros, dus ik vind dit leuk. Zelf zou ik het ook draaien op de radio.”

Spanje – Miki met La venda

“Ik vind dit echt een verrassing. Aanstekelijk nummer waarmee hij iedereen inpakte tijdens Eurovisie in Concert. Hopelijk lukt dat ook in Tel Aviv. Echt zomers.”

Groot-Brittannië – Michael Rice met Bigger Than Us

“Dit klinkt als de eerste solosingle van een ex-boybandlid. Deze sound hebben we echt al zo vaak gehoord, waardoor het veel te gedateerd klinkt. Ik vind dat Engeland het festival weer serieus moet nemen. Vroeger was het land steevast één van de kanshebbers voor de winst, maar die tijd ligt ver achter ons.”

Berts beoordelingen van de landen die in de 1e halve finale ten tonele verschenen gemist? Geen zorgen, u kunt het hier teruglezen. De 2e halve finale wordt op 16 mei vanaf 21.00 uur uitgezonden op NPO 1.  De grote finale is op 18 mei vanaf 21.00 uur te zien op NPO 1.

Bert Haandrikman is met zijn show Haandrikman! van maandag tot en met donderdag van 12.00 uur tot 14.,00 uur te horen op NPO Radio 5.

Geef een reactie