Songfestival

Wat vindt Bert Haandrikman van de Songfestival-inzendingen? Deel 1

MAX-radiodj Bert Haandrikman (NPO Radio 5) is groot fan én kenner van het Eurovisie Songfestival. Speciaal voor MAX Vandaag beoordeelt hij alle inzendingen van 2019. Om te beginnen buigt hij zich over de deelnemers aan de eerste halve finale, waar onder meer een zeer bijzondere band uit IJsland en een gezellige zanger uit San Marino aan meedoen.

Gek op het songfestival sinds 1982

Voordat Bert begint met het beoordelen van de platen, vertelt hij eerst over zijn liefde voor het songfestival. In 1982 wordt de vlam aangewakkerd. “Ik weet nog dat het me echt greep toen ik Nicole voor Duitsland zag winnen met het liedje Ein Bisschen Frieden. Dat meisje met die grote, witte gitaar, maakte zo ongelofelijk veel indruk op mij. Ze zong het niet alleen in het Duits, maar ook in het Engels, het Frans én het Nederlands. Ik vind het nummer nog altijd prachtig. Een monument in de geschiedenis van het songfestival.”

Sinds de overwinning van Nicole is Bert verkocht en mist hij geen enkele editie van het liedjesfestijn. Hoe groot zijn liefde voor het Eurovisie Songfestival precies is, illustreert de volgende gebeurtenis uit de jaren 90 : “Toen Willeke Alberti in 1994 meedeed heb ik een wand van mijn studentenkamer oranje geschilderd omdat ik me zo verheugde op het songfestival. Willeke kreeg uiteindelijk slechts 4 punten van Oostenrijk, maar gelukkig was er die zomer ook nog een WK Voetbal, dus die muur kon oranje blijven.”

Wint Nederland dan eindelijk?

Hoewel Bert al meer dan 30 jaar fan is, heeft hij Nederland nog nooit zien winnen. Dat daar dit jaar verandering in gaat komen, weet hij zeker. “Ik durf er 1000 euro op in te zetten. Ik heb Arcade van Duncan Laurence al vaak gehoord en het stijgt echt ver boven al andere inzendingen uit.”

Hoewel iedereen in Nederland deze mening natuurlijk deelt, heeft Duncan Laurence veel concurrentie. Uit deze landen die aantreden in de eerste halve finale, bijvoorbeeld. Wat vindt Bert ervan?

Ook leuk: inmiddels heeft Bert ook de deelnemers van de 2e halve finale, die op 16 mei 2019 plaatsvindt, beoordeelt. Hieraan doet ook de Nederlandse inzending Duncan Laurence mee.

Australië – Kate Miller-Heidke met Zero Gravity

“Ik vind dit Kate Bush-achtig. En tegelijkertijd enorm kitsch. Dit wordt een enorm spektakel op het podium en gaat zeker door naar de finale. Kijk alleen maar eens naar hoe ze eruit ziet, als een trofee bovenop de winnende taart bij Heel Holland Bakt. Ik zou het thuis overigens nooit opzetten, maar op het festival scoort dit wel.”

Wit-Rusland – ZENA met Like it

“Dit valt af, dat hoor ik gelijk. Het onderscheidt zich van niets of niemand.”

België – Eliot met Wake Up

“Ik gun de Belgen alles, maar ook dit jaar gaat het ze niet lukken. Het is een relaxt, zweverig nummer, maar ik denk dat ze in de grote finale -áls ze die al weten te behalen-  ergens in de middenmoot zullen belanden.”

Cyprus – Tamta met Replay

“Fijn lied! Gaat door naar de finale en eindigt bij de bovenste 15.”

Tsjechië – Lake Malawi met Friend of a Friend

“Dit klinkt als muziek uit de jaren 80. Heel aardig, maar ik denk niet dat het hoog scoort in 2019.”

Estland – Victor Crone met Storm

“Goeie looks, goed liedje. Het ontwikkelt zich van een singer-songwriter-achtig nummer naar een track met een lekkere beat. Het ontploft en daar houd ik wel van.”

Finland – Darude met Look Away

“Darude is een bekende dj en had in 2000 een grote hit met Sandstorm. Het is jammer dat hij hier een Sandstorm deel 2 probeert neer te zetten, want dat lukt niet. Finaleplaats lukt wel.”

Georgië – Oto Nemsadze met Keep on Going

“Deze man heet Oto, toch? Deze oto eindigt volgens mij in de berm, want dit is helemaal niets. Hij gaat niet naar de finale.”

Griekenland – Katerine Duska met Better Love

“Ik ben op vakantie in Griekenland tijdens de eerste halve finale en daarom hoop ik dat Griekenland doorgaat. Ik denk dat ze hier ook wel kans op maken, want het is een lekker lied.”

Hongarije – Joci Pápai met Az én apám

“Mooi klein liedje’, heb ik opgeschreven op mijn blocnote. Het klinkt oorspronkelijk en het refrein is onweerstaanbaar, dankzij dat fluitje. Je gaat zo meefluiten. Ik hoop dat het door gaat.”

IJsland – Hatari met Hatrið mun sigra

“Dit vind je schitterend of je haat het. Het is een bak herrie, maar ik vind het wel een lekkere bak herrie. Het gaat zeker door naar de finale. Ik denk zelfs dat het in de top 10 eindigt.”

Montenegro – D-mol met Heaven

“Het ziet er sprookjesachtig uit. En zo klinkt het liedje ook, maar dit sprookje eindigt al in de halve finale.”

Polen – Tulia met Fire of Love (Pali sie)

“Is dit een kinderkoor? Het zijn vrouwen? Het klinkt als een kinderkoor. Ik vind dit aandoenlijk. Het heeft grote attentiewaarde en ik denk dat het door gaat. Een outsider.”

Portugal – Conan Osiris  met Telemóveis

“Ik denk dat ze in Portugal dachten: “Wat ons met Salvador Sobral is gelukt in 2017, lukt ons opnieuw als we iets heel cultureel verantwoords en oorspronkelijks sturen.” Toch vrees ik dat deze jongen geen hoge ogen gaat gooien; ik krijg geen grip op dit nummer.”

San Marino – Serhat met Say Na Na Na

“Dit is de grootste outsider van dit festival. Ik zag hem bij Eurovision in Concert  (een concertreeks met alle deelnemers, red.) en hij pakte echt de hele zaal in met zijn Na Na Na. Ik denk echt dat het verrassend hoog gaat eindigen.”

Servië – Nevena Božović met Kruna

“Dit is helemaal niets. Laten we snel verder gaan.”

Slovenië – Zala Kralj & Gašper Šantl met Sebi

“Dit lied klinkt als This is not America van David Bowie uit 1985. Luister maar eens naar het begin. Ik verwacht overigens niet heel veel van dit nummer op het festival. Het is wel een fijn rustmoment.”

De ‘grote’ landen

Naast de landen die zich moeten plaatsen middels een halve finale, zijn er ook nog 6 landen die zich al automatisch hebben geplaatst. In dit artikel behandelen we alvast Frankrijk, Duitsland en organisator Israël. Spanje, Italië en Groot-Brittannië volgen in deel 2 van deze artikelen-reeks.

Frankrijk – Bilal Hassani met Roi

“Ik moet een beetje denken aan Conchita Wurst, en dat hebben we al eens gezien in 2014. Mede daarom vind ik dit zelf niet zo heel bijzonder. Toch zal het genoeg punten pakken.”

Duitsland – S!sters met Sister

“Ik houd mijn hart vast voor Duitsland, want ik vind dat deze twee meiden niet zo goed zingen. Op plaat klinkt het fantastisch, maar of dit live ook lukt? Eerlijk gezegd krijg ik associaties met E-mail to Berlin van Double Date die in 1999 namens Nederland mee wilde doen aan het festival.”

Israël – Kobi Marimi met Home

“Geen winnaar, maar wel een verademing ten opzichte van de kip van vorig jaar.”

De eerste halve finale is op 14 mei 2019 vanaf 21.00 uur te zien op NPO 1. Op donderdag 16 mei 2019, de dag van de 2e halve finale, volgt het 2e artikel uit deze reeks. Hierin beoordeelt Bert Haandrikman de deelnemers aan de 2e halve finale, waar ook Duncan Laurence deel van uitmaakt.

Bert Haandrikman is met zijn show Haandrikman! van maandag tot en met donderdag van 12.00 uur tot 14.,00 uur te horen op NPO Radio 5.

Geef een reactie