duncan laurence

Duncan Laurence in eerste helft finale Songfestival: wat betekent dit voor de kansen?

Zanger Duncan Laurence vertegenwoordigt Nederland op zaterdag 18 mei 2019 in de finale van het Eurovisie Songfestival. Duncan moet in de finale als 12e van de 26 deelnemers het podium op. Volgens sommigen heeft dit effect op zijn kansen. Hoe denkt MAX-radiodj (NPO radio 5) én Eurovisie-kenner Bert Haandrikman hierover?

‘Goed lied gaat eigen gang’

Al sinds de presentatie van zijn liedje Arcade is Duncan Laurence de gedoodverfde winnaar van deze editie van het Eurovisie Songfestival. Hij staat bij de bookmakers een straatlengte voor op de nummer 2, maar de Eurovisie-geschiedenis leert ons dat dit nog niet betekent dat hij ook daadwerkelijk zal winnen. Heel veel factoren hebben hier invloed op. Volgens sommigen speelt de startpositie bijvoorbeeld een rol. Liedjes uit het begin van de show maken minder kans dan inzendingen die in het einde aan bod komen, is de opvatting. Dat zou betekenen dat Duncans liedje minder kans maakt op de winst, want na hem komen nog 14 andere landen. Bert Haandrikman – al vanaf 1982 fan van het liedjesfestijn– onderschrijft deze opvatting, maar weerlegt ‘m ook gelijk weer. “In algemene zin -op basis van resultaten uit het verleden- kun je zeggen dat het beter uitpakt als je in de 2e helft van het Eurovisie Songfestival aan de beurt bent. Maar ik wil dat graag nuanceren, want een goed, winnend liedje trekt zich van statistieken niets aan. Dat gaat z’n eigen gang.”

Meer geruststelling voor de fans

Als voorbeeld noemt hij de winnaar van 2017, Salavador Sobral. “De Portugese winnaar Salvador Sobral die met Amar Pelos Dois als 11e het podium moest beklimmen. Ter vergelijking: onze Duncan Laurence is zaterdag als 12e aan de beurt. Nog meer geruststelling voor zijn fans: door de jaren heen zie je dat de meeste winnaars een startplek hadden in de middenmoot of in de tweede helft van het festival.”

17 is goud, 2 en 16 fataal

Helemaal geen slechte startpositie dus, die 12e plek. Al was 17 misschien nog beter geweest. “Dat lijkt de ultieme zetel te zijn, want die was tot nu 7 keer goed voor goud.” De acts op plek 2 en 16 kunnen het dit jaar overigens wel vergeten als we de Eurovisie-statistieken moeten geloven. “Die gingen er nog nooit met de hoofdprijs vandoor”, weet Bert te vertellen. In potentie geen goed nieuws voor Albanië en Groot-Brittannië, die in 2019 respectievelijk als 2e en 16e aan de beurt zijn. De opmerkelijke act van IJsland is in 2019 overigens als 17e aan de beurt.

De finale van het Eurovisie Songfestival wordt op 18 mei 2019 live uitgezonden vanaf 21.00 uur op NPO 1. Bert Haandrikman hoort u elke maandag tot en met donderdag in Haandrikman! tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: ANP, Bert Haandrikman)

Geef een reactie