schubert

Na 197 jaar is symfonie van Schubert eindelijk af

De Oostenrijkse componist Franz Schubert begint in 1822 met het schrijven van een nieuw muziekstuk, maar maakt dit nooit af. Jarenlang blijft het onafgemaakt, maar inmiddels heeft een intelligente robot ervoor gezorgd dat het stuk eindelijk voltooid is.

Bekend verhaal

Wie van klassieke muziek houdt kent het verhaal van Schubert en zijn onafgemaakte werk Unvollendete (onafgemaakt) waarschijnlijk al. Hij begint er een paar jaar voor zijn dood aan, maar stopt er uiteindelijk mee. Niemand weet precies waarom.

Robot helpt Schubert

Hoewel het dus een deel mist, is het toch een vrij bekend stuk van Schubert en wordt het ook gespeeld door orkesten. Binnenkort kunnen deze orkesten zich buigen over de voltooide versie van het stuk, want een robot heeft ervoor gezorgd dat Unvollendete na 197 jaar eindelijk af is. 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Menselijke inbreng

Voordat de robot het stuk kan afmaken, moet deze het eerst leren kennen. Daarna maakt deze op basis van toonhoogte, toonsleutels en andere aspecten van de 2 bestaande delen een nieuwe compositie. De robot krijgt hierbij hulp van componist Lucas Cantor, zodat er gestuurd kan worden als er ergens een foutje wordt gemaakt. Helemaal alleen heeft de robot het dus niet gedaan en dit is volgens kenners op technologisch gebied ook (nog) onmogelijk.

Reacties

Het eindresultaat is op 5 februari  2018 voor het eerst te horen in Londen. Een journalist van het Algemeen Dagblad is hierbij aanwezig en beschrijft in deze krant dat er elementen van Schubert terug te horen zijn, maar dat het niet zo meeslepend is als een regulier klassiek stuk. De journalist betitelt zichzelf niet als kenner, maar spreekt na de uitvoering met mensen die zichzelf wel zo kunnen noemen. Zij zijn nóg minder enthousiast. “Je hoort motieven terug, maar het mist gevoel. De focus is weg. Ik had er meer van verwacht. Ik hoor stiekem helemaal geen Schubert meer”, aldus een van hen.

Unvollendete in 4 de Middag

Het is momenteel nog niet mogelijk om het door de robot afgemaakte stuk terug te beluisteren, maar u kunt de onvoltooide versie wél horen als u op 6 februari 20198 afstemt op het NPO Radio 4-programma 4 de Middag. 4 de Middag is elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur te beluisteren.

Bron: AD, YouTube, 4 de Middag. 

Geef een reactie