Beethoven

Stemt u ook voor de Beethoven Top 30?

In 2020 is het 250 jaar geleden dat een van de meest geniale componisten ooit wordt geboren: Ludwig van Beethoven. Van 15 tot en met 19 juni 2020 staat NPO radio 4 hier bij stil tijdens de Beethovenweek. Deze week wordt op de 19e afgesloten met de Beethoven Top 30, waarvoor u nu kunt stemmen. 

Beethovenweek

De Duitse Beethoven wordt gezien als een van de allergrootste componisten ooit. Zijn 5e symfonie is legendarisch en ook zijn Bagatelle nr. 25 in a-klein, beter bekend als Für Elise, kent iedereen. Om zijn werk en leven te vieren is 2020 uitgeroepen tot Beethovenjaar. NPO Radio 4 draagt daar aan bij met hun Beethovenweek, waarin het beste van zijn hand te horen is.

Beethoven Top 30

De Beethovenweek start op 15 juni 2020 en wordt op 19 juni 2020 afgesloten met de Beethoven Top 30. Deze lijst wordt samengesteld door de luisteraars en zal de 9e de gehele dag te horen zijn op NPO Radio 4.

Wilt u ook meebeslissen over de samenstelling van de Beethoven Top 30? Dat kan tot en met zondag 14 juni 2020 op de website van NPO Radio 4.

Meer over Beethoven

Op deze site vindt u naast de mogelijkheid om te stemmen ook vele informatie over Beethoven. Zo heeft NPO Radio 4 het verhaal achter de welbekende 5e symfonie beschreven en wordt er dieper ingegaan op Beethovens doofheid. Beethoven is pas 30 als zijn oren steeds verder achteruit gaan, iets wat hem veel verdriet doet. Hij is dan immers pas een paar jaar een gevierde componist en is er nog lang niet klaar voor om zijn werk gedag te zeggen. De componist probeert zijn doofheid dan ook verborgen te houden, maar op zijn 45 is zijn gehoor nagenoeg helemaal weg. Hoe hij daarmee omging en wat het gevolg hiervan is op zijn werk en leven wordt beschreven op de site van NPO Radio 4.

(Bron: NPO Radio 4)

Geef een reactie

Reactie

  1. Gerardtothemax says:

    Beethoven is in het huidige Belgie geboren en toenmalige zuiderlijke nederlanden.
    Beet komt van biet, hoven komt van boerderij dus van een bietenboerderij…..de eerste klassieke componist die strak in de maat ging componeren met medewerking van de pas uitgevonden metronoom…tja toen ie doof werd werd het een chaos en een herrie, de metronoom tikte de piano was vals dat kon ie niet meer horen hoe hard hij ook speelde dat gaf dusdanig veel overlast..nou ja vul maar in….