Duur 05:16
Gepubliceerd op 19 december 2018

NPO Radio 4-Kerstmenu – het dessert

Kerst is in aantocht! Maar wat gaat u eten? En welke muziek draait u daarbij? Christiaan Kuyvenhoven en Sandra Ysbrandy helpen u uit de brand met het NPO Radio 4- Kerstmenu. 4 gerechten uit de klassieke muziek waar u culinair en muzikaal indruk mee maakt. We eindigen dit kerstmenu met het dessert: poires Belle Hélène. 

Het dessert poires belle Hélène is vernoemd naar een operette van de Franse componist Jacques Offenbach. U denkt misschien nog nooit van gehoord, maar een van zijn stukken is bij vrijwel iedereen bekend en dat is de Can Can. Het gerecht is bedacht door de Franse chef-kok uit de 19e eeuw August Escoffier. Hij zag een poster van de operette La belle Hélène en was zo onder de indruk van de dame op de poster dat hij dit dessert naar haar vernoemde.

Sandra begon het kerstmenu met een amuse, eggs Berlioz, volgde met het voorgerecht Risotto à la Rossini en daarna het hoofdgerecht zrazy.

Ingrediënten:

  • 4 handperen Conference
  • 300 milliliter water
  • 1 fles witte wijn
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
  • 200 gram suiker
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 100 gram pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 55 amandelsnippers
  • 75 gram suiker
  • naar keuze een bolletje vanille-ijs

Bereidingswijze:

Schil de peren en snijd een klein stukje van de onderkant af zodat de peren kunnen staan. Laat het steeltje eraan zitten. Dat is decoratief. Breng de witte wijn, water, suiker, vanillestokje, rasp en sap van de citroen tegen de kook aan. Voeg de peren toe. Laat met het deksel op zo laag mogelijk vuur 20 minuten pocheren. De siroop mag niet koken.

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en smelt hierin 75 gram suiker met 1 eetlepel water. Als de karamel goudbruin is, mogen de amandelen erdoor. Zet het vuur uit als de amandelen mooi bruin zijn en bestrooi met wat zout. Schep de amandelen op een bord en laat afkoelen.

Maak nu de chocoladesaus. Breng daarvoor de slagroom aan de kook. Voeg de chocolade toe en meng tot een gladde saus.

Zet op ieder bord een peer. Leg er wat gekaramelliseerde amandelen naast. Leg bovenop de amandelen een bolletje ijs. Giet de chocoladesaus over de peer.

Luister naar 4 de Middag van maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 16.00  uur. Beluister hier de volledige playlist van alle muziek die Christiaan heeft geselecteerd. 

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer