landverhuizers

Loods in Rotterdam wordt Landverhuizersmuseum

In Rotterdam komt een museum over de landverhuizers die vanuit Nederland in de 20e eeuw naar Amerika zijn vertrokken. Het gaat het Landverhuizersmuseum heten en wordt gesitueerd in een historische loods op het schiereiland Katendrecht.

Verhuizen naar de Nieuwe Wereld

In navolging van Antwerpen, Hamburg en Bremerhaven krijgt Rotterdam nu ook een eigen Landverhuizersmuseum. Vanaf 1872 tot diep in de 20e eeuw vertrekken vanuit Rotterdam miljoenen mensen die op zoek zijn naar een beter leven in de Nieuwe Wereld: de Verenigde Staten van Amerika. Onder hen zijn veel Nederlanders die voornamelijk afkomstig zijn uit Groningen, Friesland en Zeeland. Zij wagen de overstap met name tussen 1900 en 1913.

Historische locatie

Het museum is een initiatief van de Rotterdamse stichting Droom en Daad, waar voormalig Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes aan verbonden is. De stichting heeft de voormalige Fenixloods aangewezen als plek waar het museum moet komen, omdat hier vandaan veel van de landverhuizers naar New York zijn gegaan. Momenteel zit er nog een restaurant in. De verbouwing van de loods tot museum begint in 2020 en het is nog onbekend wanneer het Landverhuizersmuseum open gaat.

Samenwerking

Het is de bedoeling dat er door het museum nauw samengewerkt gaat worden met het Maritiem Museum, het Fotomuseum, Museum Rotterdam, het Stadsarchief en het Wereldmuseum. Ook Ellis Island, in New York, is partner. Ellis Island is de plek waar veel landverhuizers voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zetten na hun overtocht.

Vaarwel Nederland

MAX zendt momentele de serie Vaarwel Nederland uit, over Nederlanders die in de jaren 50 om uiteenlopende redenen zijn uitgeweken naar andere delen van de wereld. Centraal staan de landen Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De aflevering over Australië wordt op 16 maart 2018 om 21.05 uur uitgezonden op NPO 2.

(Bron: Algemeen Dagblad, de Volkskrant, NRC)

Geef een reactie