vaarwel Nederland

Nieuw seizoen Vaarwel Nederland bij MAX

Gelukszoekers werden ze genoemd, de Nederlanders die in de jaren 50 de oversteek waagden naar het nieuwe land. In 1948 dacht 1 op de 3 Nederlanders erover om ons land te verlaten. Ruim een half miljoen Nederlanders stapten ook echt op de boot. In het tweede seizoen van de documentaireserie Vaarwel Nederland volgt MAX het spoor van landverhuizers in onder andere Israël, Brazilië en Zuid-Afrika.

Israël

In de eerste aflevering staat Israël centraal. Veel Joodse overlevenden van de Holocaust kunnen na de Bevrijding moeilijk het gewone leven weer oppakken. Familieleden zijn vermoord, huizen geplunderd en daarom voelen ze zich niet langer thuis in Nederland. Om het verdriet en de leegte van de oorlog achter zich te laten, verlangen ze naar een eigen land, dat ze hopen te vinden in Palestina, het latere Israël. In de eerste aflevering van de serie Vaarwel Nederland vertellen deze Nederlanders met welk motief zij zijn vertrokken. Hoe was het om te pionieren in een nieuw land? En hoe kijken ze 70 jaar later terug op hun emigratie naar het beloofde land?

Retour Nederland

Lang niet voor iedereen was de landverhuizing een succesverhaal. Veel geëmigreerde Nederlanders keren gedesillusioneerd terug naar Nederland. Na de eerste uitzending is het verhaal van deze mensen in de interviewreeks Retour Nederland te lezen hier op MAX Vandaag.

De nieuwe serie Vaarwel Nederland is te zien vanaf 12 mei 2020 om 20.25 uur op NPO 2. Bekijk eerdere verhalen op de pagina Vaarwel Nederland hier op MAX Vandaag.

(Foto: Samie Reynaerts)

Geef een reactie