Arthur Brand: “Geroofde Vermeer ‘Het Concert’ mogelijk in Ierland”

Het in 1990 in Boston gestolen schilderij van Johannes Vermeer bevindt zich mogelijk in Ierland, zegt kunstdetective Arthur Brand in de Nieuwe Vermeer Podcast. Op 18 maart is het precies 33 jaar geleden dat het doek werd gestolen. Volgens Brand weet de voormalige Ierse terreurorganisatie IRA meer over de locatie van Het Concert. Arthur Brand heeft “gesprekken gehad” met leden van de IRA, waarin ze een ruildeal hebben voorgesteld: “Als jij iets voor ons kunt uitzoeken, dan kunnen wij jou misschien helpen om de werken terug te vinden.”

De dag na de roof op Het Concert van VermeerHet Concert van Johannes Vermeer is één van de 13 werken die werd buitgemaakt bij de grootste kunstroof uit de geschiedenis in het Isabelle Stewart Gardner in Boston in 1990. Naast een Vermeer werden onder andere een Monet, een Rembrandt en een Flinck gestolen. Boston geldt als de meest Ierse stad van de Verenigde Staten, waar de IRA (Irish Republican Army) een cel had. Saillant detail: de kunstroof in Boston vond plaats op St. Patrick’s Day, een belangrijke Ierse feestdag.

De maffia, terreurorganisaties en andere criminelen stelen kunst of bezitten gestolen kunst niet om aan de muur te hangen, legt Arthur Brandt uit in De Nieuwe Vermeer podcast. Het wordt vaak opgeslagen om later als ruilmiddel te gebruiken. En niet alleen in onderhandelingen met collega’s uit de onderwereld: “Het wordt ook aangekocht door hele zware criminelen, die het inzetten voor strafvermindering”, zegt Brand in de podcast. Zo ver komt het echter vaak niet: slechts een klein deel van de gestolen meesterwerken werd ooit teruggevonden.

Lees meer over de nacht dat Het Concert verdween

Over de Nieuwe Vermeer Podcast

Wat gebeurt er als talentvolle audiomakers aan de slag gaan met de zoekgeraakte werken van Johannes Vermeer? In De Nieuwe Vermeer Podcast maken verschillende podcastmakers, Eva Nijs, Bert Scholten, Wisse Beets, Mandula van den Berg, Lara Aerts en Mina Etemad, een persoonlijke vertaling van een van de zes verloren gewaande Vermeers. Hun creativiteit komt in vele vormen; van hoorspelen tot minidocumentaires en true crime.

In de aflevering over Het Concert reconstrueert podcastmaker Mandula van den Berg samen met kunstdetective Arthur Brand en oud-kunstdief Okkie Durham de spraakmakende kunstroof in Boston.

Beluister de aflevering

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie