Kaasseizoen geopend met eerste kaasmarkt van het jaar in Alkmaar

In Alkmaar gaat vrijdag 29 maart 2019 het kaasseizoen van start met de eerst kaasmarkt van het jaar. Het gaat er nu, 426 jaar sinds de eerste kaasmarkt in Alkmaar, nog net zo traditioneel aan toe, maar dit jaar zijn er wel subtiele vernieuwingen ingevoerd.

Kaasmeisjes én –jongens

Vanuit de hele wereld komen jaarlijks duizenden mensen kijken naar de kaasmarkt in Alkmaar. Het plein staat dan vol kazen en kaasdragers sjouwen af en aan. Bij de opening wordt het carillon bespeeld en worden er in allerlei talen speeches en uitleg gegeven. Traditiegetrouw wordt de bel geluid op het Waagplein, dit keer door oud-wielrenner en -ploegleider Cees Priem. Naast de traditionele kaasmeisjes lopen er dit jaar voor het eerst ook kaasjongens op de markt. De kaasmeisjes en -jongens zijn gehuld in traditionele kaasklederdracht, met voor de meisjes een speciaal hoedje (hulletje) en rode lippenstift. Hun taak is toeristen ontvangen en informeren en, volgens de organisatie, “vooral heel veel op de foto gaan”.

kaasmarkt

Cees Priem luidt de bel.

Aanpassingen om het weer te trotseren

Vanaf dit jaar is het event beter bestand tegen de Hollandse weeromstandigheden. Na de zeer hete zomer van 2018 worden er dit jaar maatregelen genomen om te voorkomen dat de kaas smelt. De kazen worden voorgekoeld en op de markt komen ze onder een zeil te liggen. Dit voorkomt dat er duizenden kilo’s kaas verloren gaan door de hitte. Ook is er een nieuwe tribune geplaatst, die uitschuifbaar is en voorzien van een dak. Zo kan het publiek bij regen ook gewoon van de kaasshow genieten.

kaasmarkt

Jongens en meisjes delen blokjes kaas uit tijdens de opening van het kaasseizoen.

In juli en augustus wordt het evenement naast de vrijdag ook op dinsdagavond georganiseerd. De laatste kaasmarkt van dit seizoen staat gepland op 27 september.

Naast Alkmaar worden er nog meer kaasmarkten gehouden in ons land. Lees alles over de geschiedenis van Alkmaar, Gouda, Edam, Hoorn en Woerden.

(Bron: ANP, alkmaarcentraal.nl, archief)

Geef een reactie