Podcast De Smaak van Vroeger, Janny van der Heijden

Janny van der Heijden maakt podcast over De Smaak van Vroeger

In de nieuwe podcastserie De Smaak van Vroeger, te beluisteren vanaf maandag 14 juni 2021, gaat Janny van der Heijden op zoek naar eet-herinneringen. Wat kwam er vroeger dagelijks op tafel en waar werd naar uitgekeken? Welke geur brengt mooie of juist minder leuke herinneringen naar boven? Hoe zag een feestmaaltijd er uit en werd er ook getrakteerd? Was er armoede of welvaart? Janny gaat kriskras door Nederland om herinneringen op te halen bij mensen die daar smakelijk over kunnen vertellen én verrast hen met het favoriete lekkers uit hun jeugd. 

Wat stond er vroeger in Zuid-Limburg op tafel?

Janny gaat naar Valkenburg in Zuid-Limburg. Daar woont naamgenoot mevrouw Van der Heijden, geboren en getogen in 1934 en nu dus 86 jaar oud. Ze was het nakomertje van vier kinderen die opgroeiden in een welgesteld gezin. Haar vader werkte als houtbewerker bij DSM en had een enorme moestuin rond het huis. Haar moeder was dol op koken en maakte alles zelf. Ook balkenbrij, één van de lievelingsgerechten van mevrouw Van der Heijden. Daarom neemt Janny een flink stuk voor haar mee. Ze vertelt Janny graag over haar herinneringen aan de smaak van vroeger.

De podcast De Smaak van Vroeger (6 afleveringen) is vanaf 14 juni 2021 wekelijkst te beluisteren op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, MAXVandaag.nl/podcast, Spotify en alle andere bekende streamingsdiensten.

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. Vic46 says:

  Wat mooi, allen te beluisteren, jammer ik wil graag Janny altijd zien. Is daar geen mogelijkheid of een Tv programma? lijkt mij meer interessant dan ander programma’s en met recepten ook in.

 2. Vic46 says:

  Ik vraag mij of Janny heeft een koekboek van Wil en Netty Engels-Geurts, vanuit Schinnen, Limburg. Misschien iets voor een Podcast. Ik heb die van “Brood , zelf Bakken”

 3. Laura Kuppens says:

  Hopelijk word er ook nog een keer een tv programma van gemaakt. Dat lijkt me geweldig. Met heerlijke recepten van vroeger, interresante intervieuws met de mensen achter de recepten met mooie verhalen van hoe het vroeger was en mooie beelden uit de omgeving. Dat lijkt me een geweldig mooi programma om te zien

 4. Barth Voortman says:

  Geweldig dat zij dit gaat doen. Op dit moment staat gezond koken en verstandige voeding erg in de belangstelling. Ikzelf kook alleen met verse producten en zonder “ teveel “zout en suiker. ( lees zoutarm en met alleen natuurlijke bastaardsuiker of gulha djawa, palmsuiker. Ook kook ik veel Aziatisch en traditionele Nederlandse en zuid Europese recepten met versa locale vaak biologische groente en fruit. Erg moeilijk om deze onbewerkte producten ( van goede kwaliteit ) te vinden in de reguliere supermarkten. ( alhoewel dit aanbod langzamerhand ook beter wordt ). Gelukkig kan ik verse groente en fruit kopen bij de Marokkaanse groentemannen, de biologische boerderij winkel en op de markten. ( De moestuin staat gelukkig volop in de belangstelling, vooral ook bij jongere mensen ). Ik ben erg blij met haar keuze en hoop dat dit ook in een goed tv programma verder wordt uitgerold. Ik denk dat daar veel behoefte aan is bij een groeiende groep kritische consumenten die wel moeite willen doen om vertanding te koken en zich niet laten afschrikken omdat het niet altijd gemakkelijk is, meer tijd kost om te bereiden.