smaak van vroeger

De Smaak van Vroeger #3: wat at men tijdens de oorlog?

In de podcastserie De Smaak van Vroeger gaat Janny van der Heijden op zoek naar eet-herinneringen. Wat kwam er vroeger dagelijks op tafel en waar werd naar uitgekeken? Welke geur brengt mooie of juist minder leuke herinneringen naar boven? Hoe zag een feestmaaltijd er uit en werd er ook getrakteerd? Was er armoede of welvaart? Janny gaat kriskras door Nederland om herinneringen op te halen bij mensen die daar smakelijk over kunnen vertellen én verrast hen met het favoriete lekkers uit hun jeugd. 

Aflevering 3:  mevrouw Siccama over oorlogsreceptuur

Janny bezoekt in Leeuwarden mevrouw Siccama. Ze is een echte Amsterdamse en groeide op in de Pijp. De oorlog was daar een verschrikkelijke tijd. Er was nauwelijks te eten en de mensen leefden op bonnen. ‘”Als kind was ik al vaak ziek en ging ik als ‘bleekneusje’ naar een gezondheidskolonie in Zeist. We kregen daar lammetjespap met dikke klonten… Verschrikkelijk vond ik dat. Als ik er weer aan denk… Mijn vader werkte overdag bij de rijksverzekeringsbank en ’s nachts als bewaker in de bakkerij van een goede kennis. Hij smokkelde dan stiekem wat meel mee en mijn moeder bakte daar met zelfgeraapte beukennootjes kletskoppen van.”

Nieuwe afleveringen zijn elke week op MAX Vandaag/podcast, op NPO Radio 5 en in de NPO Radio 5-app en via de bekende streamingsdiensten te beluisteren. Op laatstgenoemde kunt u zich ook abonneren op deze podcast.

Geef een reactie