whatsapp waarschuwing

‘Wijzig uw instellingen en voorkom oplichting via Whatsapp-groepen’; klopt deze waarschuwing?

De laatste tijd gaat er een bericht rond op Whatsapp waarin wordt gewaarschuwd dat u uw instellingen zou moeten aanpassen. Doet u dit niet? Dan zou u zo maar u in allerlei groepen met slechte bedoelingen kunnen worden toegevoegd. Er is echter niet direct reden tot paniek. 

Geen nieuwe functie

Op Whatsapp bestaat inderdaad de functie waarmee u aan chatgroepen kan worden toegevoegd, maar deze functie bestaat al jaren en is dus niets nieuws. Wanneer u niet veranderd de standaardinstellingen van Whatsapp, kan iedereen die uw nummer heeft u toevoegen aan een groepsgesprek. Dit betekent echter niet dat u direct risico loopt om slachtoffer te worden van fraude of oplichting. U kan namelijk alleen maar worden toegevoegd aan een groep, dit betekent niet dat iemand dan ook direct toegang krijgt tot persoonlijke gegevens zoals een bankrekening of contactenlijst.

Oplichting en fraude

Daarnaast is de kans dat een onbekend persoon u ongevraagd aan een Whatsapp-groep toevoegt sowieso al vrij klein. Is dit wel het geval? Dan zult u vaak zelf al snel aanvoelen of het goed zit of niet. Vraagt iemand bijvoorbeeld direct om uw inloggegevens of om een geldbedrag over te maken? Dan kunt u er vanuit gaan dat het om oplichting gaat en kunt u de persoon direct blokkeren. Dit kan overigens niet alleen in groepsgesprekken gebeuren, maar ook in een privé-chat op Whatsapp.

Spam

Wel bestaat er een klein risico op het ontvangen van ongewenste berichten en spam via Whatsappen-groepsgesprekken. Dit kunt u echter vrij eenvoudig tegengaan door zo’n gesprek direct te verlaten en de beheerder van de groep te blokkeren. Het bericht wat nu rond gaat op Whatsapp is dus niet geheel onwaar, maar de waarschuwing die rond gaat is niet zo urgent en dreigend als het bericht doet denken.

Instellingen aanpassen

Wilt u toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan kunt u inderdaad uw instellingen aanpassen. Dit doet u als volgt:

  1. Open WhatsApp
  2. Ga naar Instellingen
  3. Ga naar Account
  4. Ga naar Privacy
  5. Ga naar Groepen
  6. Kies de optie Mijn contacten in plaats van de standaardinstelling Iedereen

Op deze manier kunnen alleen uw contacten, dus de mensen die u zelf in uw telefoon heeft opgeslagen, u toevoegen in groepsgesprekken op Whatsapp. Deze stappen kunt u overigens ook herhalen voor bijvoorbeeld uw profielfoto, status of laatst gezien. Hierdoor kunt u er voor zorgen dat bijvoorbeeld niet iedereen uw profielfoto kan zien, maar alleen uw opgeslagen contacten.

(Bron: Opgelicht, Seniorweb.nl)

Geef een reactie