WhatsApp

Digitip: oplichting via WhatsApp

Is een bekende in nood of krijgt u plots een code per sms toegestuurd? Let dan goed op want niet iedere bekende op WhatsApp is wie hij/zij zegt te zijn.

Ook oplichters appen

De populariteit van WhatsApp heeft een schaduwkant: ook oplichters vinden hun weg naar de app. Want oplichters ‘hengelen’ graag op drukke plekken; dat maakt de kans op succes groter. Fraude via WhatsApp is momenteel zelfs de vaakst voorkomende fraudevorm. Leer oplichters herkennen en lees welke maatregelen fraude tegen kunnen gaan.

Zich voordoen als bekende

Fraudeurs doen zich graag voor als een bekende. Zogenaamd heeft een kennis of vriend een nieuw telefoonnummer. Soms met een profielfoto, gestolen van sociale media die de echte bekende gebruikt. Al snel schakelt de oplichter over naar een smoes. Er moet dringend geld overgemaakt worden, maar hij/zij kan dat even niet zelf doen. Of u zo goed wilt zijn het over te maken. U wilt hier natuurlijk niet intrappen. Denk daarom altijd hieraan:

 • Maak nooit zomaar geld over.
 • Bel de bekende op het bestaande nummer.
 • Wacht tot u de bekende echt heeft gesproken.
 • Is het een oplichter? Rapporteer het telefoonnummer van de afzender. (Lees daarvoor het kopje ‘Nummer rapporteren’.)

Telefoonnummer overnemen

Oplichters gebruiken graag een truc waarmee ze WhatsApp-accounts over kunnen nemen. Wie WhatsApp nieuw installeert moet, na het invullen van het telefoonnummer, de app activeren. WhatsApp stuurt een 6-cijferige code naar het ingevulde telefoonnummer. Meestal per sms, soms via voicemail. Pas na het invullen van die code in de app kan iemand WhatsApp gebruiken.

De fraudeur voert zo’n nummer bij WhatsApp in en laat de code versturen. Voor oplichters is het eenvoudig om mobiele telefoonnummers te verzamelen. Mensen hebben ze bijvoorbeeld op sociale media staan. Daarna appt de oplichter het nummer dat er per ongeluk een code is gestuurd. Wil de ontvanger de code even doorsturen? Wie dat doet is snel daarna de toegang tot zijn WhatsApp kwijt. Soms gebruikt een oplichter telefoonnummers die bij eerdere geslaagde acties zijn buitgemaakt. Dan lijkt een bericht nog echter, want het ís afkomstig van het nummer van iemand die u kent. Alleen heeft diegene niet meer de controle over zijn eigen nummer.

Onthoud dat een telefoonnummer en WhatsApp een duo vormen. Een activeercode wordt nooit naar een ander nummer gestuurd. Krijgt u opeens een code via sms of per voicemail, dan is die nooit van een ander. Geef dan ook nooit een code door. Te maken met een oplichter? Rapporteer het telefoonnummer dan. (Lees daarvoor het kopje ‘Nummer rapporteren’.)

Nummer rapporteren (Android-toestel)

Rapporteer een nummer op de volgende manier:

 • Open in WhatsApp het chatgesprek met het telefoonnummer dat u wilt rapporteren.
 • Tik rechtsboven op het menu (de 3 puntjes).
 • Tik op Meer.
 • Tik op Rapporteren.
 • Tik nogmaals op Rapporteren.

Het contact wordt geblokkeerd en de chat verwijderd. Let op: doe dit pas nadat u eventueel aangifte heeft gedaan bij de politie (als u geld heeft overgemaakt). Het chatgesprek kan nodig zijn als bewijsmateriaal.

Nummer rapporteren (iPhone)

Rapporteer een nummer op de volgende manier:

 • Tik in WhatsApp op het chatgesprek met de oplichter.
 • Tik bovenaan op het contact/het telefoonnummer.
 • Scrol naar beneden en tik op Rapporteer [naam/nummer].

Verificatie in 2 stappen

Bij verificatie in 2 stappen, stelt u naast de activatiecode nog een code in. Die beschermt uw account. Kent een oplichter uw telefoonnummer en krijgt deze de activatiecode in handen, dan blokkeert verificatie in 2 stappen een overname. Want alleen u kent deze 2e code.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Worawee Meepian / Shutterstock.com)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie

Reacties (3)

  dmekking says:

  ik kreeg enige dagen terug een appje met de tekst “Ben je druk?”, het eerste wat ik deed was, uiteraard niet reageren, blokkeren en melden.
  Daarna heb ik er niets meer van gehoord, normaal gesproken en gedacht ben ik gelukkig zeer wantrouwend tegenover zulke dingen.

  Clever says:

  Zojuist een whatsApp oproep ontvangen van nr+234 906 143 3801 Maar met die 3 puntjes krijg ik alleen instellingen en belgeschiedenis wissen te zien. Kan nummer dus wel wissen maar niet melden als spam of ongewenst.

  mieke57 says:

  Ik heb al enkele keren zo een aanvraag gekregen. Eerst met sms. Met de vraag om op Whatsapp te reageren wegens andere nummer.. oke aan mij hebben ze een zware klant. Ik speel met hun voeten en kan het redelijk lang volhouden. De eerste keer ging het om een bedrag van 956 euro, de tweede keer was het 1230 euro en de 3de keer 1485 euro . Ze doen hun voor als dochter, voor mij vrij gemakkelijk ik heb geen kinderen. Maar voor de mensen die wat naïef zijn wordt het wel angst aanjagend het bedelen om de hulp. Goede raad ga hier nooit op in, of je moet sterk in je schoenen staan.