Glazen Koets past niet langs nieuwe paaltjes op verbouwd Noordeinde

Een rij met 11 net geplaatste betonnen paaltjes naast het standbeeld van Willem van Oranje voor Paleis Noordeinde in Den Haag is weer verwijderd. De plaats van de paaltjes zorgt voor problemen, want de Glazen Koets past er niet langs.

Verbouwing

Met de afronding van de verbouwing van Paleis Noordeinde in de zomer van 2019, is het gebied voor het paleis autovrij geworden. Tijdens de verbouwing zijn 11 betonnen paaltjes geplaatst om het verkeer tegen te houden. Ondanks meerdere controles van de draaicirkel, blijkt dat de Glazen Koets toch niet zonder krassen langs de nieuwe paaltjes komt.

Gouden Koets

Sinds 2016 wordt in plaats van de Gouden Koets, de Glazen Koets gebruikt om de koning van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal te vervoeren. De Gouden Koets, die hier sinds 1903 voor wordt gebruikt, wordt op dit moment uitgebreid gerestaureerd. De restauratie duurt lang omdat het erg specialistisch werk is. De koets is na Prinsjesdag 2015 helemaal uit elkaar is gehaald en wordt sindsdien in onderdelen gerepareerd en gerestaureerd. Hoelang de restauratie duurt is niet bekend. Maar het restaureren van de Glazen Koets heeft 7 jaar gekost.

Meer fouten

De betonnen paaltjes zijn niet de enige fout op het vernieuwde Noordeinde. Ook een stuk trottoir, dat enkele weken geleden is aangelegd, is alweer vernieuwd. De aannemer vergeet de grond op te hogen wat nodig is om boomwortels de ruimte te geven.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag 2019 rijdt de Glazen Koets zoals elk jaar weer door Den Haag om koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Ridderzaal te brengen. U kunt de koninklijke stoet met eigen ogen zien op de gebruikelijke route . De Glazen Koets komt via de Mauritspoort en de Binnenpoort aan de oostzijde het Binnenhof op. Door een verhoging van de straat is het sinds 1925 namelijk niet meer mogelijk om onder de Stadhouderspoort aan de voorzijde van het Binnenhof door te gaan.  Na de troonrede in de Ridderzaal vertrekt de Glazen Koets richting Paleis Noordeinde waar de balkonscene plaatsvindt.

Nieuwe paaltjes

Als de Glazen Koets na de derde dinsdag van september weer veilig in de stalling staat, plaatst de gemeente nieuwe paaltjes. Dit maal exemplaren die gemakkelijk in en uit de grond kunnen worden gehaald.

(Bron: AD.nl, Vorsten.nl, Historiek.net, denhaag.com)

Geef een reactie